18:50 ч.

11.09.18

2 мин.

0

2

0

Борисов и министърът на образованието откриха нова гимназия в Бургас

от редактори |

Борисов и министърът на образованието откриха нова гимназия в Бургас

Премиерът Бойко Борисов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев откриха днес в Бургас ново училище. Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации се намира в комплекса "Меден рудник". Там учебният процес стартира от вчера. Своите първи занятия започнаха 108 ученика.


Създаването на Гимназията по програмиране и иновации е по идея на кмета на Бургас Димитър Николов, в отговор на необходимостта на бизнеса за специалисти в тази сфера.


Откакто съм кмет няма друг случай да се вземе толкова бързо решение да се изгради ново училище. Точно преди 9 месеца бях при министър-председателя и му обясних каква е нашата концепция - да се изгради ново училище на технологиите, на бъдещето. Тук вече има записани деца от София, Варна, Шумен и други градове, каза Николов.


Докато другите приказват, ние строим. Децата имат възможност да се обучават в училище, което трудно се вижда и на запад. Това училище има настоятелство, в което са поканени петте най-големи компютърни организации, каза Бойко Борисов.


Училището стартира обучението през новата учебна година с две специалности - "Програмно осигуряване" и "Приложно програмиране". В първата се изучават роботика, изкуствен интелект и компютърните езици. Втората специалност е свързана със софтуерно инженерство и разработване на приложения и програми за различни компютърни устройства.


Гимназията по програмиране в Бургас внедри в обучителния процес на своите ученици собствен хуманоиден робот. Целта е хуманоидът да се обучава заедно с учениците и да развива своите функционалности благодарение на тях.
Училището е впечатляващо със своята материална база и с профила си. Това е училище на бъдещето и прави Бургас град на бъдещето, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.


По-рано премиерът Бойко Борисов посети зала "Арена Бургас" за да се запознае на място със строителните дейности на съоръжението. Догодина залата трябва да е готова, заявиха изпълнителите в присъствието на Борисов. Спортното съоръжение е предназначено за европейски и спортни състезания, а през останалото време за концерти и трябва да е финализирано през септември 2019 г.


Така както гледам, съоръжението става по-голямо от стадион, каза Борисов. В инспекцията се включи и кметът Димитър Николов.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

.,.., · 22:32 · 11.09.2018
,..,.,.,
Потребител · 21:47 · 11.09.2018
Въпрос- Колко пари ще откраднат Б. Борисов и тоя кмет чрез това ново училище ??? Колко милиона долари ???
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент