Българи и македонци честваха заедно Вапцаров

Българи и македонци честваха заедно Вапцаров | StandartNews.com

Българи и македонци се поклониха заедно пред делото и саможертвата на поета-революционер Никола Вапцаров в родния му град Банско. Чудесната инициатива бе дело на фондация „Българска памет" с председател д-р Милен Врабевски.

По тяхна инициатива в деня на 108-годишнината от рождението на поета, пред паметника му се поклониха и поднесоха венци и цветя ученици от четири училища-две от македонския град Струмица, и от Банско и Белица. Всички те носят името на поета, роден на днешния ден през 1909 г. в Банско. Така в родния град на поета за първи път, напълно в духа на промените, българи и македонци честваха заедно годишнината от рождението му.

„Идеята на това съвместно честване е децата от Македония и България, както и от други краища на българската диаспора, на българите, останали извън границите на майката-родина, да продължават да градят заедно европейското си бъдеще", каза д-р Врабевски, цитиран от БГНЕС.

Той изрично подчерта обаче, че за това честване прави политически компромис. „Защото за мен той е и агент на Коминтерна и нямам политическо основание да работя в тази посока, ако не беше ангажиментът ми към децата", обоснова се председателят на „Българска памет". „Ако той е причината да ги събираме заедно, защо да не направим необходимите компромиси", допълни д-р Врабевски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай