Американците ще стоят до ноември в Ново село

Укрепваме сигурността в Европа, обяви подполковник Джейсън Сабът

Американците ще стоят до ноември в Ново село | StandartNews.com

Ротата от 120 души, която е част от 4 Пехотна дивизия на Сухопътните войски на САЩ, ще остане девет месеца у нас. Това обяви командирът й подполковник Джейсън Сабът. Днес в Ново село пристигнаха 15 бронирани машини "Брадли", друга бойна и спомагателна техника.

Предислоцирането на американските военнослужещи е в рамките на Инициативата на САЩ за гарантиране на сигурността на европейските съюзници от НАТО и е част от операция „Атлантическа решимост" на Командването на Сухопътните войски в Европа. „Съвместната подготовка е израз на ангажимента на САЩ към съюзниците и допринася за постигането на съвместимост с техните армии. Работили сме в Ирак и Афганистан, а сега допринасяме за укрепването на сигурността в Европа", заяви подполковник Джейсън Сабът.

„България е част от колективната система за отбрана и за нас е важно да домакинстваме инициативи в интерес на сигурността", каза пред представители на медиите полковник Йордан Йорданов, заместник-директор на дирекция „Съвместни съоръжения и координационни дейности" в Министерството на отбраната.

Най-мащабното учение, в което ще се включи американското формирование, е „Saber Guardian 17", което ще се проведе през юли под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа. В него ще се включат близо 40 000 военнослужещи от 21 страни-членки и партньори на НАТО. Българската армия ще участва с до 4000 военнослужещи. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай