Агромах стартира ремонта на околовръстния път на Козлодуй

Агромах стартира ремонта на околовръстния път на Козлодуй | StandartNews.com

На 23 май 2018 г. започнаха дейностите за основен ремонт (реконструкция) на околовръстното шосе на град Козлодуй. Трасето е част от републикански път II-11 с дължина 11 200 метра – от КПП „Хърлец" на АЕЦ „Козлодуй" до изхода за град Лом*, като в края на участъка предстои изцяло да бъде изграден приблизително 1 км път, който досега беше настлан само с каменна фракция.

Проектът е на стойност около 3 200 000 евро и изцяло се финансира от Международен фонд „Козлодуй" чрез Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Инвестицията е одобрена от донорите на Фонда след като ДП „Радиоактивни отпадъци" успешно я защити като разход за част от необходимата инфраструктура за изграждане на Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци. В рамките на около 3 години и половина под стриктния мониторинг на ЕБВР и отговорните за пътно-строителните дейности български институции поетапно бяха осъществени всички законови процедури, за да се стигне до същинската реализация на основния ремонт на участъка.

На водосвета, с който бе дадено официалното начало на проекта, присъстваха областният управител на Враца Малина Николова, кметът на Козлодуй Маринела Николова, изпълнителният директор на ДП „Радиоактивни отпадъци" Дилян Петров, представители на ЕБВР и др.

Ремонтът на околовръстното шосе включва пълната му рехабилитация, в това число и повдигане на нива на многобройните места с пропадания. Той ще се извърши в пълно съответствие с одобрения от Агенция „Пътна инфраструктура" технически проект.

Ремонтните дейности ще се извършват от избрания изпълнител „Агромах" ЕООД и ще продължат около 3 месеца. За изпълнението им ще се използват над 10 пътно-строителни машини, сред които уникалните за България рециклатори, които компанията притежава – специфично съоръжение, осигуряващо предвидената в проекта съвременна технология на студено рециклиране.
Виктор Велев, управител на Агромах, заяви на церемонията – „Отсечката е от изключително значение за региона, затова сме мобилизирали човешки ресурс и техника, за да гарантираме бързина и качество. Проектът включва много сериозна рехабилитация и реконструкция на пътя, който в момента е в изключително лошо състояние.
Поели сме ангажимент за два месеца и половина да се справим с предизвикателството по този исторически ремонт на 11 км от пътната мрежа. Ще използваме модерна технология със студено рециклиране, което е гаранция за качество".

Рехабилитацията ще се извърши на два етапа. Първият включва отсечката от изхода към гр. Лом до Т-образното кръстовище при входната табела на Козлодуй. Участъкът ще бъде изцяло затворен, а трафикът ще се насочи през обиколен маршрут в града. Ремонтът на втората отсечка ще се извършва в едно платно, като е предвидено трасето да бъде регулирано, включително с временна светофарна уредба.
...........
* Път II-11 в участъка „Козлодуй – Хърлец" (втори клас) e единственият републикански път, който свързва пряко крайдунавските населени места от гр. Видин до гр. Никопол. По трасето на път II-11 преминават и част от предвидените маршрути за евакуация на населението от зоната за неотложни защитни мерки около АЕЦ „Козлодуй". Също така, по този пътен участък се осигурява достъпът до площадка „Радиана", на която предстои да бъде изградено Националното хранилище за погребване на радиоактивни отпадъци (НХ РАО).
Целта на проекта за рехабилитация на пътя е възстановяване и подобряване на транспортно-експлоатационните качества и носимоспособността на настилката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай