Злият гений на холестерола

Злият гений на холестерола | StandartNews.com

Д-р Петър Кътев

В един от вечните български музикални хитове ни е даден съвет как да станем по-съвършени, а оттам по-човечни.

В него се пее: "Високо, високо, високо, високо застани, над завист и обида, над дребните сплетни". Ако следваме смисъла на текста, излиза, че една част от българите направо трябва да си се вдигнат в Космоса и оттам да не се прибират вследствие на завистта, обидата и мързела, умножени на квадрат от човешка злоба. Вероятно благодарение на древните дребни сплетни на тази дата през 1208 г. рицарите на Латинската империя разгромяват армията на Втората българска държава и изтласкват българите от Тракия.

Погледнато от философска гледна точка, написаното в песента си е вид химера. Това понятие има няколко смисъла. Освен че е синоним на блян, мечта, нещо непостижимо, то е и наименование на чудовище от гръцката митология. Използва се и за хора, животни и растения, имащи две ДНК. В контекста на казаното учени откриха мумия, която има хуманоидни черти, но не е човек. Ръстът й е 160 см, теглото е около 50 кг и е била на предполагаема възраст около 45 г. Генетичните изследвания не доказват човешки фенотип. Любопитно е, че при мумията е изолирана бактерията Treponema denticola, причиняваща пародонтоза в устата. Същата е открита и в тазовата кост, където нормално не вирее. Анализът е направен от изследователски екип EURAC, ръководен от Франк Максинер. Но историята си е история. Паранормалното си е паранормално.

За някои казаното дотук е фантастика, за втори глупост, за трети истина. Но факт е, че тази година времето ни поднесе сериозни изненади - анормални дъждове, ураганни ветрове и градушки налетяха държавицата ни. Старите хора, живели преди зората на социализма, тихо нашепват, че тия злини ни настигат благодарение на нашия атеизъм. Та в контекста на казаното, само преди седмица - на 25 юли, църквата празнуваше Успение на св. Анна, майката на св. Дева Мария. В Библията тя е важен християнски символ на майчинството. Почита се като покровителка на бременните и закрилник по време на раждането. Има поверие, че на този ден жените не трябва да работят, особено бременните, за да не се разболеят децата им. В някои райони на България се правят курбани, за да се опазят селищата от градушки и пожари. В крайна сметка никой не се е юрнал да пали свещи на този ден, но за сметка на това си покриха колите с чаршафи и юргани. И тук може би трябва да осъзнаем връзката между познанието, закодирано в Библията и съвременната наука. Къщовниците и най-вече родилките месят питки само със сода за хляб (без мая) и ги раздават за здравето на децата си.

Смята се, че по този начин светицата ги предпазва от треска (огън). А за съвременната наука това са синоними на различни микотични клиники. Сигурно сте чували някои да казват, че им гори кожата и то най-вече на ръцете и краката. Това не е алергия, а вид микотична инфекция. Според Карлос Родригес, разследващ случай на тежки микотични инфекции, Aspergillus terreus е доказан основен източник за такива. Същият патоген е причинил ампутация на крайници и смърт на десетки войници в Афганистан. Той смята, че едно от възможните лечения е налагането с компреси от разредена белина върху раните. Тежестта на заболяването се характеризира с това, че инфектираната тъкан в началния си стадий изглежда здрава поради факта, че този вид гъбичка произвежда aleurioconidia - вид безполови спори, които се имплантират директно върху хифите. Новосъздадената структура провокира нейната силна патогенност, което води до начална безклинична възпалителна реакция. В продължение на години назад този Aspergillus се е използвал като биологично оръжие спрямо редица други плесенни инфекции в селското стопанство, тъй като се е смятало, че той е един безобиден сапрофит.

През 1980 г. е установено, че Aspergillus terrestrius има силно патогенно действие, и то върху пшеницата и картофите - две от най-важните хранителни култури в света. И ето вижте сега къде е връзката между библейското познание, народните традиции, заболяванията и науката - това е маята, действаща като катализатор за инкубирането на този гъбичен убиец. Неговата вирулентност се потенцира и от някои други фактори. Той е абсолютно термоустойчив вид, чийто оптимален растеж е между 35-40 градуса по Целзий, а максимален - 45 и 48 градуса по Целзий. Неговите спори са с размери 6-7 цт в диаметър, които се разпръскват по земята чрез въздушните потоци. Фактически присъства във всяка географска ширина. В почвата се внедрява под формата на прах. Най-ниската влагоактивност (AW) - 0,78 връща спората към активен живот. Начинът й на съществуване предразполага към много различни инфекции, свързани с респираторния тракт и дихателните пътища. Причинява онихомикоза, отомикоза, инвазивен аспергилус трахеобронхит, аспергилус бронхит, дисеминирана аспергилоза, инвазивна (белодробна) аспергилоза и алергична бронхопулмонална аспергилоза. Този зъл микотичен демон произвежда вторичен метаболит наречен ловастатин, който е в основата на най-мощните лекарства за понижаване нивото на холестерола. Както по-горе беше написано - вид микоза унищожава друга микоза. То тогава какво е холестеролът?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай