Здравното министерство с кампания за ползите от ваксините

Здравното министерство с кампания за ползите от ваксините | StandartNews.com

Здравният министър Петър Москов ще „размагьосва" митове за задължителните ваксини, предаде БГНЕС. Министерство на здравеопазването стартира мащабна кампания за нуждите и ползите от задължителната ваксинация, обяви Москов пред журналисти. „Целта на кампанията е да се даде обяснение на притесненията на хората", каза здравният министър. Той подчерта, че „ако тези притеснения не бъдат размагьосани, ще продължим да се движим в омагьосан кръг".

Според Москов фактът, че преди две години имаше епидемия от морбили сочи, че има нужда на родителите да се обясни от какво се предпазваме като общество и от какво се предпазва детето.

По думите на здравния министър видни експерти отчитат, че има нужда от последователна и ежедневна информационна кампания. Скоро бе внесен законопроект за отмяна на задължителния характер на ваксините. „Когато не знам нещо, моят страх надделява. Държавата е длъжна да даде отговорите на разбираем език. Когато в интернет се появи чист идиотизъм, лекарите считат, че не е нужно да отгаварят. Нужно е", допълни още министърът.

Москов представи и Националната програма за детско и майчинско здравеопазване. Една от целите на програмата е децата с увреждания да получат комплексно обслужване, като държавата ще поема. „Пътят на едно дете с хронично заболяване и увреждане е ясно гарантиран и начертан, независимо къде живее", каза Москов.

Ще бъдат формирани и специализирани центрове за определени видове заболявания в университетските болници. Ще бъде стартирано и обучение на педиатрите и лични лекари за постигане на умения за ранно откриване на признаците на аутизъм.

Здравното министерство ще финансира и ексертни групи, които ще анализират причините за детската смъртност, като ще се изготвя 10-годишен анализ. „Базирайки се на него можем да развиваме смислена политика", каза още Москов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай