Здравното министерство прави стъпки за съживяване на донорската програма в България

Снимка: БГНЕС архив

Здравното министерство прави стъпки за съживяване на донорската програма в България | StandartNews.com

Стартираме заедно една национална информационна програма, както и наши организационни програми да реанимираме донорската програма на България. Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по време на днес. Той уточни, че идеята е да се направи пътна карта, благодарение на която в нашата страна да можем спокойно да извършваме трансплантации.

„Търсим партньорство, за да можем да решим проблеми на хората, които за съжаление умират поради липса на органи", каза д-р Пенков и уточни, че от днес започва европейската седмица на донорството. По думите му днес един млад човек е загинал, очаквайки своя шанс за трансплантация. Д-р Пенков посочи, че страната ни е направила преговори с почти цяла Европа, за да помогне на това момче.

„Много хора не само в България, но и в Европа очакват своя шанс. Защо се промениха нещата и защо като че ли станаха по-трудни? Вие следите темата и знаете, че има проблеми от известно време с извършването на трансплантации в чужбина, а вече за липсата на донори и органи в България сте информирани многократно.

В началото на 2018 г. 115 държави се присъединяват към една декларация за борба с трафика на органи, така наречения "трансплантационен туризъм". Присъединявайки се към тази декларация все повече страни затварят своите граници и достъпа на пациенти от други държави към съществуващи в техните страни трансплантационни програми", поясни той и уточни, че това е огромно предизвикателство към страната ни.

В европейската класация по донорство сме на опашката, призна по време на брифинга изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Михаил Христов. „За тази година досега имаме 10 трупни донора, бъбречни трансплантации от трупен донор имаме 13, бъбречни трансплантации от жив донор – 3, общо 16. Сърдечни трансплантации имаме 4, чернодробни трансплантации от трупен донор – 8 и чернодробни от жив донор – 2, общо 10. Стана ясно, че за да станем официален член на "Евротрансплант" на нас ни трябват по 10 донора на милион. Кръгло 70, ние в момента имаме 10, миналата година сме имали 19. Губят ни се около три четири пъти върху това количество донори, което имаме досега", заяви още д-р Христов.

„Освен подкрепата министерството и пациентските организации, медиите са третата най-важна страна за постигане на целта за донорство и трансплантации в България", каза още д-р Христов. „Честно да ви кажа не бях запознат какво се е правило с подробности, защото не съм се занимавал с тази тема. Оттук нататък ще обединим всички основни фактори", каза д-р Христов. По думите му трябва да се поднесе информацията на българските граждани, какво значи донорство. „Уверен съм, че ще имаме успех, защото подкрепата на ръководството на Министерството в момента е налице", допълни още д-р Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай