Здравната каса ни поема и трета пломба (ОБЗОР)

Здравната каса ни поема и трета пломба (ОБЗОР) | StandartNews.com

Парламентът реши да отпусне 3,2 млрд. лв. за здраве догодина

След тричасов разгорещен дебат парламентът окончателно прие бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година. Така за здраве през 2016-а са предвидени 3,2 млрд. лв., което е със 129 млн. лв. повече, отколкото секторът получава сега. На фона на споровете доволни останаха зъболекарите. Депутатите решиха НЗОК да поеме лечението на трета пломба. Услугата ще важи за второто шестмесечие на 2016-а и ще струва на хазната около 30 млн. лв. Досега НЗОК поемаше две дейности в рамките на една година, т.е. две пломби амалгама.

Здравната вноска и догодина остава 8% от осигурителния доход. Запази се мораториумът върху сключването на договори между касата и новоразкрити болници. Няма да се финансират и нови дейности във вече съществуващите лечебни заведения. При гласуването вчера отпадна възможността НЗОК сама и еднолично да орязва цените, по които плаща за лечение на болниците. Опцията бе оспорена от лекарското съсловие.

Очаквано опозицията скочи срещу идеите на управляващите, но БСП и ДПС се разминаха в част от тезите си. Социалистите настояваха да се вложат повече пари в болничната помощ, която и сега е основното перо в разходната част - 1,34 млрд. лв., а от ДПС поискаха допълнителни средства за извънболничната дейност. Единодушно не харесаха нововъведението здравните услуги да се разделят на основен и допълнителен пакет, като касата вече няма да работи с всички лечебни заведения, а ще решава на база на определени от МЗ критерии от кого да купува медицински услуги. "Стигнали сме дъното, само симулирате реформи", заяви Хасан Адемов (ДПС). В отговор здравният министър Петър Москов ги обвини в лобизъм и напомни, че когато те били в управление, средствата за НЗОК се разпределяли административно и без подписан рамков договор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай