Започва обучението на млади парамедици

Започва обучението на млади парамедици | StandartNews.com

От днес официално започва обучението за придобиване на квалификация за парамедици. Курсът е част от програмата "Активни млади хора до 29-годишна възраст" на Министерството на труда.

Участниците са специално подбрани, като завършилите обучението ще работят в седем от центровете за спешна медицинска помощ у нас – в Пловдив, Сливен, Кърджали, Бургас, Разград, Варна и Смолян.

В рамките на програмата Министерството на здравеопазването е поело задължението след приключване на обучението да назначи новоквалифицираните парамедици на трудов договор в някой от спешните центрове или във филиал, а МТСП ще поеме заплащането на възнагражденията им за първите 6 месеца.

Днес в Държавен вестник беше обнародвана и Наредбата за придобиване на квалификация по професията „Парамедик" на министъра на образованието и науката, пише bTV. С нея се определят конкретните професионални знания, умения и компетентности, които трябва да придобият обучаваните.

Целта е чрез въвеждането на парамедици в системата за спешна медицинска помощ да се преодолее неефективното използване на висококвалифицирани медицински специалисти за дейности, които могат да се изпълняват от лица със специфична и профилирана квалификация.

Освен това трябва да се решат и проблемите с текучеството и недостига на персонал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай