Започва имунизационна седмица срещу морбили

Започва имунизационна седмица срещу морбили | StandartNews.com

София. Министерство на здравеопазването стартира имунизационна седмица срещу морбили. Тя е под егидата на Световната здравна организация и ще продължи до 30 май. Мотото на тазгодишната инициатива е "Ваксинирай за здравословно бъдеще".

Повече от 1 милиард деца по света са били имунизирани срещу болестта чрез кампания за масова ваксинация от началото на 21 век, показват данни на организацията. Само през 2012 г. са ваксинирани 145 милиона деца.

За този период смъртните случаи по света са намалели с близо 78% - от близо 562 000 през 2000 година, до 122 000 през 2012-а, показва още доклад на Световната здравна организация.

Страната ни участва за първи път в инициативата "Европейска имунизационна седмица" през 2008 г. Като резултат от проведените ЕИС 2008-2013 г. беше постигнат значителен напредък в осъвременяването на националния имунизационен календар, като освен нови, съвременни препарати бяха включени и нови заразни заболявания с голямо социално значение, срещу които се провеждат задължителни имунизации – пневмококови инфекции и инфекции, причинени от хемофилус инфлуенце тип Б, съобщават от здравното министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай