Захарта е тихият убиец на кожата

Захарта е тихият убиец на кожата | StandartNews.com

Калоричното меню води до бръчки и отпуснат контур

Процесът на гликация в организма унищожава колагена и еластина

Захарта е сладка, но и смъртоносна. Тя се е превърнала в световно разпространена пристрастеност. Статистиката показва, че например американците консумират близо 70 кг захар на година. Може да я наричате както искате - глюкоза, фруктоза, захар и прочие. Това няма никакво значение пред жестоката истина, че консумирайки я, зареждате тялото си с твърде много калории с нулева хранителна стойност. И това не е всичко- 76 риска за здравето се свързват със захарта - диабет, напълняване, повишени нива на пикочната киселина са само част от тях. Много хора са на мнение, че един от основните причинители на бръчките е увреждащото въздействие на слънчевата радиация. Затова ограничават престоя навън, избягват солариумите и апликират слънцезащитни продукти винаги, когато са на открито. Но бръчките въпреки това се появяват. А една от истините за остаряването е сладка - захарта, уви, убива кожата. И това може да се случи скорострелно. Точно така - сладкото причинява бръчки и не само, разбира се. Въпреки че всички харесват захарта, тя се превръща в мощен ускорител на процеса на остаряване веднъж постъпила в тялото. Организмът произвежда глицирана захар по два начина. Първият е чрез храната, която приемаме. Вторият - установено е, че в тялото съществува ензим, наречен фруктозамин-3-киназа, който причинява продукцията на глицирана захар в мига, в който в клетките на тялото е налична захар, особено в клетките на кожата. Въпреки че ниско захарна диета може да минимизира продукцията на глицирана захар, няма да я елиминира напълно. Нормалният метаболитен процес в тялото така или иначе води до появата й. И захарта, съдържаща се във филия хляб, чаша вино, паста и дори големите количества протеини, които консумираме, плодовете и зеленчуците, след поредица от химични реакции се превръщат в глюкоза в тялото. Изследванията показват, че захарта стартира процес на остаряване в кожата вследствие на три ефективни процеса - възпаление, оксидативен стрес и процес, наречен гликация. Възпалението е добре познат механизъм на тялото да отговори на увреждащи стимули чрез активиране на имунната система. При оксидативния стрес се произвеждат реактивни субстанции - оксиданти, които атакуват кожата. Процесът на гликация е доста сложен. Когато имате захарни молекули в тялото, те започват да бомбардират клетките като метеорен дъжд - увличайки протеините и мазнините в процеса гликация. Това води до освобождаване на отпадни продукти, които причиняват малформации в протеиновите фибри.

Най-податливите на процеса гликация протеини в кожата са онези, които в същото време отговарят за нейния младежки вид и това са добре познатите колаген и еластин. Когато тези протеини влязат в капана на коварната захар, те се обезцветяват, отслабват и се обезсилват. Това на кожната повърхност рефлектира като отпускане, загуба на обем и поява на бръчки. Когато човек е млад, тялото произвежда повече колаген и може да се справи с проблема. Но с времето, особено когато се преполовят 30-те, натрупването на оксидативен стрес, хормонални промени, увреждащо влияние на слънцето, натрупване на отпадни продукти на гликацията започва да взима връх, а в същото време способностите на тялото да се възстановява рязко намаляват. Докато гликацията не може да бъде овладяна напълно, защото все пак няма как да спрем да се храним, много фармацевтични и козметични компании са концентрирали вниманието си върху така наречени блокатори на гликацията. Те имат за цел да разрушат свързаното с гликацията кръстосано набраздяване. Пример за подобна активна съставка е Терагликан-3 често добавяна в анти-бръчки козметични кремове. Тя значително намалява отпадните продукти от гликацията в кожата, като блокира формирането на гликотоксина на кожната повърхност и в същото време помага на кожата да създаде щит срещу бъдеща глико- увреда.

Така се намаляват фините линии, бръчките, възрастовите петна и отпускането на кожата. Друга съставка е супламин, която съдържа меглумин - аминозахар, която намалява производството на глицирана захар, идваща от действието на езним фруктозамин-3-киназа и аргинин - натурална аминокиселина, която неутрализира глицираната захар, идваща от храната. Ензимът фруктозамин-3-киназа предпочита меглумин пред захарта. И така глицирана захар не се произвежда. Какво може да се направи, за да се предотврати последваща гликация. Първото нещо е да обръщате внимание на храната, която консумирате. Уви, почти всяка храна съдържа в някаква степен глицирани продукти. Доколкото е възможно, трябва да се консумира храната с най- ниско ниво на деструктивни продукти. Когато се готви храната, особено месо, температурата трябва да е по-малко от 250 градуса и да се приготвя за по-малко от час. Когато тези рамки не се спазват, се произвеждат повече отпадни продукти на гликацията. Консумирането на храна с високо съдържание на въпросните отпадни продукти ще модулира имунната система, което може да доведе до автоимунни заболявания.

Цигареният дим съдържа висока концентрация на гликотоксини, които от белия дроб преминават към кръвния поток. Гикотоксините чатично са отговорни за повишената заболеваемост от кардио-васкуларни заболявания и рак. Веднъж попаднали в кръвния поток, гликотоксините стимулират формирането на отпадни продукти на гликацията, които се прикачват към протеините на стените на кръвоносните съдове и инициират атеросклероза. Много вероятно е гликотоксините да реагират и с ДНК в клетките на белия дроб и да са един от главните фактори за рака на белите дробове.

Внимавайте с меда и фруктозата

Винаги профилактиката е за предпочитане и е ключът към съхраняване на здравето и младостта за по-дълго време. Намалявайки храните, съдържащи глицирана захар, ограничавате калорийния прием с 400 калории на ден. Внимавайте с меда и фруктозата. Фибрите помагат, за да се абсорбират глицираните продукти, така че консумирайте повече плодове и зеленчуци. Ограничете пържените храни и тези, подложени на дълга термична обработка. През последните години са разработени добавки, които стопират гликацията и имат за цел да коригират съществуващите гликационни протеинови комплекси, свързвани с много хронични заболявания. Очаква се те скоро да се докажат като " хапчетата на младостта" на бъдещето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай