Зъболекарят на 2015 г. пие жива вода

Зъболекарят на 2015 г. пие жива вода | StandartNews.com

"Естествено газираната" Елена се слави с пиперлив език и неизчерпаем дух

Зъболекарят на годината - д-р Елена Григорова-Василева, се е появила преди 60 лета в Михалково, родното място и на газираната естествена вода, която носи името на родопското село близо до Девин. Жената признава, че приятелите я знаят като "естествено газираната Елена" - заради острия й език. "Много съм директна, казвам нещата винаги в прав текст", обяснява произхода на стипчивия си прякор родопската зъболекарка, която е сигурна, че в родното Михалково няма стоматологични заболявания именно благодарение на минералната вода от местния извор.

На 9 февруари д-р Василева официално получи наградата на Сдружението на българските зъболекари и стана стоматолог на 2015 година. Признава, че е изненадана от оценката на колегите, които в тайно гласуване единодушно й връчват приза. "Учила съм в Пловдив и София при най-добрите, но не спирам да чета и да се развивам", разказва тайната на професионалния си път д-р Василева. След 35-годишен стаж като лекар по дентална медицина и специалност ортодонтия, тя неуморно търси нови предизвикателства в професията и път за личностно развитие - пътува, чете, среща се с приятели, интересува се от психология, намира време за любимите приятели, танците и песните.

Завършила Висшия медицински факултет в Пловдив през 1980 година, където среща любовта на живота си и според традициите, на които е вярна и до днес, вдигат сватба. Съпругът й д-р Васил Василев също е зъболекар и през 2013 г. е бил номиниран от лекарската колегия в Смолян за стоматолог на годината. Тя е ортодонт, а той ортопед и вече 22 г. заедно развиват зъболекарска практика в Девин. Но родопчанката не забравя нито за миг дългия път от родното село Михалково през университета и първите 15 години от кариерата си на зъболекар. Професионалният й път стартира с 5 години по разпределение в Доспат заедно със съпруга й. Следват 10 лета работа в кашишкото поделение в Девин, където се калява с военната дисциплина и се сблъсква с много сериозни предизвикателства. Но пък среща и приятелства, които й остават за цял живот. Не забравя уроците на майка си, борбена родопчанка с патриархален морал и силен характер, която и до днес я подкрепя да върви напред и да се развива. Когато била млада, я учила да бъде твърда, да не кляка пред мъжете и да не забравя, че е трето поколение попска внучка.

"Мъжете са страхливо поколение, умирам да работя с деца", казва д-р Василева и не крие, че това е професионалната й слабост. Вероятно по тази причина ежемесечно пътува до Велинград, където лекува децата. Ортодонтът се грижи не само за здравето на зъбите, той трябва да "подреди" и усмивката, да съобрази особеностите и визията на лицето, затова д-р Василева не одобрява модата да се слагат брекети на всяка цена.

В края на тази година родопската лекарка ще празнува 60-годишен юбилей. Тя е горда майка и щастлива баба. Големият й син д-р Анастас Василев от 10 години е зъболекар в София, малкият Иван е зъботехник в столицата. "Възпитани са в духа на традицията, всичко могат да правят. И те са дялан камък като мен, в Родопите трябва да си силен, за да оцелееш", кратко определя философията си за живота прямата и сърцата родопчанка, която вече пренарежда приоритетите си. Сега, казва тя, "момчетата сами карат каруцата" и аз наблягам на работата". След прекарания инфаркт обаче спира цигарите, пренарежда приоритетите и се пази от силните емоции. "Отсях фасула от фъстъците", обобщава философията на зрелостта си с нестандартното си чувство за хумор д-р Василева. А когато реши да релаксира, се разхожда сред природата и пие жива вода. Категорична е, че живата вода е алкална и е полезна не само за зъбите. А когато реши да зареди батериите, пътува със съпруга си при приятели, на които винаги носи в дар от естествено газираната Михалковска минерална вода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай