Само 170 места за специализанти са обявили болниците

Само 170 места за специализанти са обявили болниците | StandartNews.com

Поредният опит да задържим младите лекари у нас е пред провал. Болниците нямат средства, за да наемат на работа достатъчно специализанти, както очакваше здравното министерство. Това пък ограничава шансовете им изобщо да се профилират тясно у нас, показа проверка на в. "Стандарт". От ведомството на Петър Москов обаче смятат, че проблеми няма да има.

170 места за нови специализанти са обявили болниците до момента за тази година. Според младите лекари това затруднява достъпа им до големите клиники, в които могат да се учат. От здравното министерство обаче смятат, че проблеми няма да има и клиниките ще обявят още места през следващите месеци. Това със сигурност ще стане, въпросът е колко ще са те, защото болниците за първи път ще отделят бюджет, за да плащат заплати на младите медици.
От началото на тази година здравният министър Петър Москов въведе

нови правила за специализация

Според тях всяка клиника е длъжна да сключи трудов договор с медиците, които успоредно ще работят и ще се обучават в нея, за да вземат специалност. Целта беше да се сложи край на безплатния труд на младите лекари. Проблемът обаче е, че болниците не са предвидили средства за наемането на младежите и обявяват по-малко места за специализанти, отколкото предните години.
Наблюденията ни показват, че се обявяват по-малко места в големите университетски болници, категоричен беше Радислав Наков от гражданската инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване". В най-знаковата университетска болница в страната например - "Александровска", тази година са обявени едва 12 места. "През миналата година там толкова бяха позициите само за специалността дерматология", каза д-р Наков. Причината за по-малкото бройки е свързана с финансирането. Един специализант досега обикновено струваше на болниците нула лева. Според правилата, ако младежът беше "държавна поръчка", университетът получаваше средства за таксата му за обучение, а болницата - за заплатата му, която не можеше да е по-малка от две минимални надници за страната. Ако беше на "частен прием" пък, младият медик трябваше сам да си плаща таксата от около 180 лв. на месец и да намери кой да му дава заплата. Обикновено това бяха неговите родители, някоя фирма или по-рядко - болница. Занапред обаче всяка клиника трябва да плаща надница на всеки специализант от 880 лв. и

да сключи трудов договор с него

Промяната безспорно е крачка в правилната посока, но е недомислена, категорични са младите лекари. Защото в момента специализантите не се броят за пълноправен член на медицинския екип, който дава право на една болница да сключи договор със здравната каса. Така директорите се оказаха поставени пред трудна задача - да дадат заплата на човек, който безспорно я заслужава, но касата не може да плаща за труда му.

Отделно те трябва да назначат на трудов договор и досегашните си специализанти, ако младежите поискат. Затова директорите масово минават на минималистичния вариант, според който 8% от екипа им на щат за следващите 4 години трябва да бъде от специализанти. "При нас има 220 специализанти от последните 4-5 години, от тях 25 са поискали да бъдат назначени на трудов договор и аз ще го направя, а за тази година ще вземем още 12 нови младежи", обясни доц. Костадин Ангелов, директор на "Александровска болница".

Толкова места се очаква болницата да обяви и през следващите три години. Аналогична е ситуацията и в други големи клиники. "Засега няма обявено нито едно място в "Св. Георги", а в ИСУЛ очакваме да са малко", каза д-р Наков. Частните болници като "Токуда", които досега са обучавали специализанти, също обявяват много малко места. Повече са само от болниците, които тепърва се захващат с тази дейност.

"Наредбата е хубава като идея, но няма как да се реализира в сегашните условия. За да заработи, специализантите трябва да са носители на договор по здравната каса", категоричен е д-р Наков.
Той и колегите му са и на мнение, че новите правила няма да спрат емиграцията на медиците. "Хубаво е, че няма да си плащаме, за да работим и учим, но заплащането тук е много ниско", категорични са младежите. Според тях стартовата надница за млад лекар

трябва да е около 1500 лв.

а у нас тя не се взема навсякъде дори от специалист. В същото време в страни като Германия, Англия, Франция началната заплата на лекар без специалност е около 2 хиляди евро.
Друг нерешен проблем за младите медици у нас е качеството на обучение. "Докато специализираме, никой не ни обучава, за да работим самостоятелно, а нямаме средства да ходим и на курсове, крайният резултат не е добър", категоричен е д-р Наков. Въпреки че всички тези проблеми се знаят от години, досега нито един екип на здравното министерство не успя да ги реши. Причината за това до голяма степен е в самата гилдия на медиците, категорични са самите лекари.

През миналата година болниците заявиха 2820 места, но реално се заеха 814, показват справките на здравното министерство. Причината е, че по-голямата част от местата бяха платени. Сред тези, които бяха държавно финансирани - 409, самите специалности не бяха търсени от младите медици. При останалите места медиците сами трябваше да търсят пари за ученето и дори за труда си. Тази година държавата ще плаща таксата на 415 специализанти, но не и заплатата. Надниците на всеки медик обаче ще трябва да се поемат от болниците. Преди тези промени 123-те болници, които са акредитирани да обучават специализанти, заявиха, че за 2015 г. търсят 1313 души. Месец след промените обаче болниците са подали места за 170 млади медици. От здравното министерство очакват още заявки от клиниките в следващите седмици.

Местата за специализанти по клинични специалности се обявяват текущо и целогодишно, както се обявяват останалите свободни работни места. Следователно броят на местата за специализанти, обявени през 2015 г., ще стане ясен след изтичане на календарната година.

Следва да се посочи, че са важни условията на специализация, а не само броят места за специализанти. По реда на отменената Наредба номер 34 от 29.12.2006 г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването за периода 2007-2014 г. са утвърдени общо 19 539 места за лекари - специализанти, от които 2991 места, финансирани от държавата. За 2014 г. например са утвърдени 409 места, финансирани от държавата за лекари специализанти, от които 229 са останали незаети (повече от половината). За 2013 г. са утвърдени 240 места, финансирани от държавата за лекари специализанти, от които 99 са останали незаети.

Въпреки големия брой утвърждавани места за специализанти значителна част от тях оставаха незаети. Отчитайки редица проблеми в обучението за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, включително висока степен на неудовлетвореност на специализантите, Министерството на здравеопазването в кратки срокове разработи и прие Наредба номер 1 от 22.01.2015 г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването. Целта на новата наредба е създаване на привлекателни условия за специализация и възможности за професионално развитие на медицинските специалисти в Република България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай