Всички млади лекари ще учат без пари (ОБЗОР)

Всички млади лекари  ще учат без пари (ОБЗОР) | StandartNews.com

Всеки университет ще може да ги изпитва и да им дава сертификати, обеща здравният министър

Здравното министерство ще поеме таксата за обучение от 180 лева на всички специализанти, които са учили по старите правила. Това стана ясно след втората дискусия от кампанията "Млад медик", която организират вестник "Стандарт" и Дарик радио съвместно с Министерство на здравеопазването и Българския лекарски съюз. Тя се проведе в университетската болница "Света Марина" във Варна.

"За 25 години изгубихме цели поколения специалисти. Здравето на нацията зависи от съдбата на днешните млади лекари и медицински сестри. Апелирам да направим заедно промените, които ще им дадат мотивацията да не отидат на Терминал 2. А да останат в България", заяви главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова, която водеше дискусията.

Здравният министър д-р Петър Москов обяви, че младите лекари, които са избрали да следват не толкова дефицитни специалности, няма да плащат за обучението си. Планираме таксата от 180 лева да се покрива със средства по оперативната програма за развитие на човешките ресурси. Най-вероятно това ще стане от септември, заяви Москов.

Той изпълни поетите преди месец обещания на първата дискусия "Млад медик" - здравното ведомство вече ще плаща таксата за обучение на 221 специализанти в областите с най-голям недостиг на кадри - анестезиология, педиатрия, спешна медицина, неонатология, инфекциозни болести, патология. Освен това в парламента вече е и проектът за промени в закона за лечебните заведения.

Какви са другите политики, с които ще се опитате да задържите младите лекари в България, попита здравния министър д-р Антон Тонев, който специализира в университетската болница "Света Марина". Съвсем скоро ще институционализираме длъжността специализант. Законът за лечебните заведения, с който правим това, вече е в парламента, отговори Москов. Той обясни, че по този начин ще са ясни правата и задълженията на младите медици, а самите те ще могат да бъдат част от договорите, които болниците сключват със здравната каса и клиниките да получават пари за работата им от нея. Това, заради което трябва да останете обаче, е, че има надежда България да се промени. Защото сега липсват правила, но ние искаме да ги създадем, каза Москов. Министърът обясни, че се предвижда и справедливо финансиране на лекарския труд. В момента не е ясно как са остойностявани клиничните пътеки, а това води до голяма разлика в заплатите на лекарите, но ние ще променим нещата, отсече Москов.

Кога ще се променят правилата от времето на академик Малеев и изпитите за специалност няма да се провеждат само в София, попита пък председателят на регионалната лекарска колегия и декан на медицинския факултет във Варна проф. Радослав Радев. Съгласен съм, че не трябва да е така. Ще регламентираме по-ясно възможностите във всеки университет да се провеждат изпити за придобиване на специалност, обеща Москов. Домакин на дискусията беше ректорът на Медицинския университет във Варна проф. Красимир Иванов. В нея участваха и зам. здравният министър Ваньо Шарков, председателят на регионалната лекарска колегия проф. Радослав Радев, видни лекари, специализанти и представители на индустрията.

Търсим формулата за добро образование и заплащане

Славка Бозукова, главен редактор на в. "Стандарт"

Години наред поставяхме страшни диагнози на българското здравеопазване, без изобщо да търсим причината за тях. Перманентните реформи действаха като експериментални лекарства, за които никой никога не е предвидил време да провери дали ще подействат или не. Накрая превърнахме медицинската статистика в статистическа медицина, при която пациентът стана цифра - легло, пътека, пари, а докторът - самолетен билет.

Всички знаем тъжната статистика. Всяка година между 400 и 600 лекари напускат страната ни, половината са на възраст между 31 и 45 г. Два пъти повече са медицинските сестри, които избират работа в чужбина вместо у нас. България е изправена пред риска да остане без специалисти, които да лекуват населението й. В същото време тревожната тенденция за застаряване на нацията и повишаване на заболеваемостта се задълбочава. Първи сме по сърдечно-съдови заболявания и по смъртност от рак и т. н.

Голямата ни амбиция е чрез кампанията "Млад медик" да намерим формулата за достойното заплащане, качествено обучение и кариерно развитие на медицинското съсловие, както и да спрем тенденцията за "изтичане" на най-талантливите кадри в чужбина.

Благодаря на Министерство на здравеопазването и на министър Москов, че прегърнаха инициативата ни. И я направиха успешна. Първите резултати са вече налице.

Трите обещания на здравния министър д-р Петър Москов на втората дискусия "Млад медик"

- Държавата да поеме таксата от 180 лева за всички специализанти, не само на тези, които са избрали дефицитните направления. Това трябва да се случи от септември тази година.
- Всички медицински университети в страната да получат право да провеждат изпити за придобиване на специалност от младите лекари. В момента това се прави само в София.
- До края на годината Клиниката по хемофилия на университетската болница "Света Марина" във Варна да стане образец за останалите в страната. Причината е, че в нея има модерен софтуер, който оптимизира разходите и подобрява лечението на хемофилия.

Акредитацията ще отсее добрите лечебници

Не трябва да има толкова голям дисбаланс между състоянието на болниците, акредитацията ще бъде инструментът, с който да отсеем добрите. Така здравният министър Петър Москов отговори на въпроса на д-р Светлин Върбанов как ще се унифицира качеството на специализация в клиниките. "По различни причини - социални, политически, конюнктурни, у нас се допусна да съществуват болници, които нямат нужните качества", каза Москов. Той припомни, че министерството предвижда да въведе задължителна акредитация на лечебниците, за да имат право да работят със здравната каса. Това обаче няма да е акредитацията от миналото, с която се шегуваме, че е струвала между 500 лева или две агнета на една болница, а обективна оценка на състоянието на болниците, каза Москов. В оценката ще влизат както условията за специализация в една болница, така и тези за ежедневно къпане на пациентите, обясни той. Ако лечебниците не отговарят на нужните изисквания, те няма да имат право на договор с касата.

Варненска клиника става модел за България

Модерен софтуер на Центъра по хемофилия в "Св. Марина" подобрява лечението на пациентите

Комплексният център за лечение на вродена коагулопатия (хемофилия) в университетската болница "Света Марина" във Варна ще се превърне в модел за цялата страна. Това стана ясно още по време на втората дискусия от кампанията "Млад медик" на вестник "Стандарт", радио Дарик, която организират съвместно с Министерство на здравеопазването и Българския лекарски съюз. Причината е, че в нея специалистите са успели са изградят електронна система за наблюдение на лечението на пациентите. По този начин контролът върху лечението е много по-обективен и голям, а това води до повишаване на качеството му и до много по-ефективното изразходване на средствата. В световен мащаб лечението на един пациент с вродени коагулопатии на година може да струва между 2 и 2,5 милиона евро. Нашата страна е на предпоследно място в Европейския съюз по осигуряване на средни норми на терапия, каза Ивайло Петров, управител за България на Бакстер България като представител на фармацевтичната индустрия. Действително терапията е скъпа и това е причина за налагане на комплексен регулаторен механизъм, но в "Света Марина" има прекрасен център за лечение на хемофилия, който ще използваме като матрица в цялата страна, каза здравният министър Петър Москов. Той допълни, че с подхода в клиниката на практика се спестяват средства, които могат да се използват за по-доброто лечение на пациентите с хемофилия. В основата на метода лежи информационна система, която лекарите в болницата са внедрили. Чрез нея ние имаме бази с данни за всеки пациент с хемофилия, можем да генерираме справки за всички разходи и медикаменти, които сме му дали, обясни доц. Валерия Калева, началник на клиниката по детска хематология в "Света Марина". Благодарение на специалния софтуер в болницата могат да се изписват по електронен път лекарства, които плаща здравната каса. Това подобрява контрола над разходите и подобрява лечението в клиниката. За да има ефект в цялата страна, софтуерът трябва да се приложи и в центровете в Пловдив, София и Плевен, обясни доц. Калева. По този начин ще има пълна информация за всеки един пациент с хемофилия в България, ще може да се изгради регистър на тези хора и ще могат да се оптимизират разходите за медикаментите им. Така ще може да пренасочим освободените средства за осигуряване на повече количества фактори за терапията при тези, при които е нужно, защото в момента количествата са недостатъчни, каза доц. Калева. На практика у нас количествата фактори, които се дават на повечето болни хора, са близо два пъти по-малко от нужните им. Очаква се софтуерът на "Света Марина" да се въведе и в останалите центрове в страната до края на годината.

По-малко медици напускат страната

Мерките на здравното министерство за задържане на младите лекари в България дават първите си резултати. По-малък е броят на медиците, които искат да заминат за чужбина, сочат данните на здравното ведомство за първите шест месеца на тази и миналата година. Общо 202 свидетелства за работа извън страната е издало министерството на лекари през 2015-а срещу 261 за 2014-а. При медицинските сестри пък цифрите са съответно 144 за полугодието на 2015-а срещу 172 за това на 2014-а.

Ректорът на МУ-Варна: Не трябва да молим за всичко държавата

Не трябва да молим за всяко нещо здравното министерство и държавата. Има много неща, които трябва да решаваме сами, ако искаме да се развиваме. Това каза ректорът на медицинския университет във Варна проф. Красимир Иванов в отговор на един от въпросите на младите медици - как могат да специализират не само в България, но и в центрове в чужбина. "Този проблем не трябва да се отправя към д-р Москов. Вас кой ви прати да специализирате в чужбина", попита риторично проф. Иванов. И допълни: "Ако за всяко нещо чакаме решение от държавата, се превръщаме в просяци, които седят с чинийката пред нея. Това означава, че нямаме бъдеще и развитие". Ректорът беше категоричен, че клиниките и университетите трябва да се справят сами с голяма част от проблемите си. Хората, които работят в тях, да поставят по-често изисквания и въпроси към работодателите си вместо към държавата.

Москов: Много болници, лошо здраве

Предлагат консорциум и на варненските, увеличават парите за спасяване на живот

"България има най-лошите здравни показатели. Имаме най-много болни от цяла Европа и сме четвърти или пети по брой на болници в целия свят. Тоест много болници - лошо здраве", заяви здравният министър Петър Москов във Варна. При визитатат си в морската столица той предложи държавни, общински и частни болници в града да се обединят в консорциум, за да се подобри качеството на обслужване на пациентите и да се свият административните разходи. Според него след обединението всяко лечебно заведение ще си остане самостоятелен юридически субект, но касата ще сключва пакетни договори с консорциума за комплексно лечение на различни диагнози. Консорциумите ще бъдат точен модел за бъдещата здравна карта на България, коментира д-р Москов. Решението обаче трябва да бъде съгласувано с общината, която е собственик на част от здравните заведения. Москов за пореден път заяви, че общините трябва да поемат отговорност за своите болници, а не да разчитат за това на държавата. "Предстоят местни избори. Ето ви прекрасна възможност. Кметът на всяко малко населено място, което иска да поддържа общинска болница, да не говори само за канала, водата, пристройката към кметството, за новите си автомобили, например, ами да каже - ние, като политическа сила, като кандидат за кмет понеже съм много ербап, искам общинската болница да съществува. За тази цел трябва да има финансиране от бюджета на общината", призова Москов.

Преди участието си в дискусията "Млад медик" на "Стандарт" и Дарик радио здравният министър направи посещение в МБАЛ "Св. Анна" и обеща извънредно да отпусне от бюджета на МЗ 200 000 лева за реконструкция на приемното спешно отделение, което поема тежките случаи в целия регион. Тази болница е като "Пирогов", но финансовото й положение е тежко, защото е била системно ощетявана в сравнение с други болници, коментира Москов. Москов подчерта, че и в касата има резерви за дофинансиране на обслужващите спешни случаи болници. Затова министърът ще настоява те регулярно да получават 1 или 2% над лимитите си.

Здравният министър Петър Москов обяви, че кабинетът ще увеличава парите за спешност на големите болници. Това е и целта на пакета, който трябва да покрива лечението, без значение дали става въпрос за осигурени или неосигурени пациенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай