В София се провежда конференция за аутизма

В София се провежда конференция за аутизма | StandartNews.com

В столицата днес започна Първата научна конференция за аутизма, организирана от сдружение "Аутизъм днес" и Бостънския университет, под патронажа на Н. Пр. Сьорен Якобсен, посланик на Дания в България, съобщи заместник-кметът Дончо Барбалов.


Според последните проучвания, ако през 2000 г. едно на всеки 150 деца е било диагностицирано като аутист, през 2014 г. съотношението е вече 1 към 59, без значение от раса или социален статус.


„Като човек, родител и като представител на Столична община, не мога да не приветствам инициатива като тази конференция, която има за цел обмяна на информация за най-новите методи за терапия на хората от аутистичния сектор. За да помагат на тях и техните семейства, специалистите трябва да са запознати с най-съвременните научни открития и практики в тази сфера", каза заместник-кметът.


Столична община не е безразлична и вече няколко години работи съвместно със сдружение "Аутизъм днес" за интеграция и повишаване качеството на живот на децата и младежите с аутизъм. В София вече има няколко центъра за работа с деца от този спектър.


„Надявам се, че работата на форума ще е полезна за всички съпричастни към този здравен, но и социален проблем", отбеляза Барбалов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай