В капана на "Българския фармацевтичен съюз" ООД

В капана на "Българския фармацевтичен съюз" ООД | StandartNews.com

Не може да работиш в аптека, ако не внесеш в „БФС" годишна такса от 144 лв.

Браншовата организация действа като банка - напуснеш ли я, при връщане си плащаш с лихвите

България е повече от странна държава. Когато някой поиска, дори професионално сдружение, което в зародиша си е нещо доброволно, ще стане задължително. По принцип съсловните организации са доброволни сдружения на хора от дадена професия, които да защитават правата на членовете си пред властта и администрацията.

Но в България има специалисти, които независимо, че са учили 5 години за магистър-фармацевти, няма да могат да си намерят работа в аптека, ако не са членове на съсловната си организация. Т.е. независимо какво и как си учил, накрая идва нещо като задължителна матура – дай 144 лв., за да можеш да упражняваш професията си. Абсурдите в Българския фармацевтичен съюз сигурно са безброй. Те идват от инцестното раждане на тази професионална организация през 2007 г. със Закона за съсловната организация на магистър-фармацевтите. Проектът за този закон се „пече" в парламента почти 3 години – от 2004 до септември 2006 г., когато той става факт.

Закон за прецакване на фармацевтите и за облагодетелстване на една малка прослойка

Защото, ако не си съгласен с мнението на ръководството и, не дай си, Боже, те изключат от съюза, губиш правата да упражняваш професията си. Ако те върнат – плащаш си членския внос барабар с лихвите, досущ като в добре смазана банкова институция.

Политиката на БФС продължава философията, заложена при създаването на съюза. Той се държи като лобистка организация, превишаваща пълномощията и компетентността си, като защитава чисто търговски интереси – цени и ценообразуване на лекарства, надценки, отстъпки, собственост на аптеки и т.н. Всичко това - в нарушение на чл.5 от Закона за съсловната организация, където са определени функциите му. Целта му през последните 10 години е

да налага ограничения, да намалява пазарната среда в бранша и дори да създава монопол

с минимално заложени цени на лекарствата. Общата цел е битка против пазарните принципи, повече регулация и контрол. Всички тези изисквания противоречат на каквато и да е икономическа логика, очевидно обслужват частни интереси и са против крайния потребител.

Така Българският фармацевтичен съюз още в зародиша си се е превърнал не в сдружение за защита на правата на членовете си – фармацевти, а в ООД, което благодарение на монополното си положение, успява да генерира огромни приходи от членски внос. Съюзът води задължителни допълнително платени обучения за членовете си, а в последно време пък се бори за фиксирани цени на лекарствата, което също убива конкуренцията, свободния пазар и в крайна сметка вреди на потребителите на лекарства.
В същото време съюзът

играе и ролята на ненужен администратор

– за да може фармацевт да смени аптеката или града, в който работи, трябва да получи удостоверение, което струва 10 лв. За да сключиш договор с касата и да го подновиш, всяка година ти трябва отново удостоверение, за което плащаш по 10 лв. За да вървиш напред в професията на фармацевт, задължително трябва да посещаваш обученията на БФС. От тях взимаш кредитни точки като в университета. Разликата е, че тук всичко се плаща: 1 точка – 1 левче. Съсловниците са измислили нов стандарт, за да си гарантират приходи в хазната на организацията – без да платиш поне 30 кредитни точки, БФС не ти дава възможност да сключиш договор с НЗОК.

Съюзът се обслужва от множество външни организации за връзки с обществеността, информационни технологии и юридически услуги. Как се правят поръчките за победител - не е ясно. ООД-то печели от всякакви услуги, като издаването на електронна карта - с чип и електронен подпис. На съюза струва по 8 лв., а на регионалните колегии я продават за 12,60 лв. Защо трябва централата на съсловната организация, регистрирана по Закона за лицата и семейството, да си начислява печалба, също не е ясно. За да се генерират повече удостоверения по 10 лв., тези, които важат за НЗОК, са червени, а тези, които остават в аптеките – зелени, разказват аптекари.

Никой от тях не желае да застане с името си, защото това е равносилно на самоубийство

В сайта на БФС няма как да се видят годишните отчети за приходи и разходи на организацията. Непрозрачността на финансовите решения водят до откровено абсурдни действия. Макар да има изградена електронна платформа за дистанционно обучение, което би трябвало да е евтино и удобно за ползвателите й, ръководството на съюза е решило, че платформата излиза скъпа за БФС.

На този фон едва ли е изненадващо, че доверието на големите фармацевтични фирми към съюза не е високо. От публикуваните през юли данни за даренията на 22 големи фармацевтични фирми става ясно, че докато на отделни лекари са платени общо 21 млн. лв., за съсловни организации са похарчени едва 7 млн. лв. Най-малко пари, няма да се изненадате, е получил Българския фармацевтичен съюз - общо 48 000 лв. За сравнение, лекарският съюз е получил почти 3 пъти повече финансиране - 142 000 лв. Но не е ясно пък финансирането от дистрибуторските фирми, които нямат ангажимент да оповестяват даренията си.

Очевидно проблемът в БФС е системен, а не плод на случайни грешки. Днес започва Петият редовен конгрес на организацията в Несебър. Не си мислете, че всичко е премислено и върви по мед и масло. Специално за конгреса за първи път софийската регионална колегия въведе регистрация в интернет, а регистрираните членове избираха онлайн делегатите. И тук идва последният абсурд – изборът им ще важи в следващите 3 години. Т. е., колкото и избори да се правят до 2019 г., в тях ще участват все едни и същи делегати, избрани сега. Какво става с новоприетите членове, които са станали членове на БФС ден след края на регистрацията в интернет?

Те просто губят избирателните си права

както и всички, които ще станат членове на съюза в следващите 3 години. Изглежда като недомислие, но в ООД-то „Български фармацевтичен съюз" всяка глупост има своето логично обяснение от гледната точка на ръководството, за което очевидно те са удобните делегати, които да гласуват увеличаването на мандата на ръководството от 2 на 3, както и премахването на избираемостта на главния секретар, който ще може да изпълнява тези функции доживот със заплата от 8 минимални работни заплати. Защо столичната организация прави онлайн избор на делегати - не е ясно, след като в закона е записано, че общото събрание се прави в присъствието на 2/3 от членовете й.

Само че тези камъни поставят резонния въпрос – законно ли е въобще провеждането на конгреса и бъдещите му решения.

Дистанционното обучение засега е прекалено скъпо

Проф. Илко Гетов, председател на БФС

- Проф. Гетов, какъв е акцентът на конгреса? Вероятно ще търсите подкрепа за идеята за електронизиране на документите, което ще премахне нуждата от всякакви пръстови отпечатъци в аптеките?

- Това е съсловен конгрес и няма да разглежда въпроси от сферата на здравеопазването. Предвидили сме в неделя да има дискусия по проблеми на фармацевтичната система. Основният акцент е избор на ново ръководство и промени в устава, свързани с намаляване на административната тежест към членовете ни и превръщането на БФС в електронно базирана платформа като съсловна организация.

- За първи път членовете от Столичната организация се регистрират в интернет и онлайн избират делегати, така ли е?

- Да, това е записано в устава и позволява онлайн гласувания и неприсъствени общи събрания. Имаме протокол от цялата тази процедура, така че всичко е законно. Предвиждаме подобно нещо в големия устав за провеждането на вътрешно-съсловни референдуми. Надявам се да бъде прието от делегатите. Но това е нещо, което не касае обществото и пациентите.

- Това за пръстовите отпечатъци в аптеките обаче, ги касае...

- Според идеята на МЗ от 1 април 2017 г. ще има електронна рецепта и здравно досие, което ще изключи необходимостта от пръстови отпечатъци в аптеките. Колегите ни на 90% имат карти с електронен подпис, те във всеки момент могат да влизат в системата, защото тя ще бъде криптирана. Изцяло подкрепяме тази идея, защото пръстовият отпечатък за нас е неприемлив.

- Защо, макар да имате платформа за дистанционно обучение, не я използвате и не я въвеждате?

- Не е въведена, защото е много скъпа - около 50 000 лв. Една продължаваща система за дистанционно обучение изисква големи инвестиции, които ние нямаме. Но това ще бъде приоритет за следващия мандат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай