Уволниха шефа на "Св. Иван Рилски"

Уволниха шефа на "Св. Иван Рилски" | StandartNews.com

Болницата излезе на протест, не искаме да ни сливат с "Александровска", викат лекарите

Директорът на университетската болница "Св. Иван Рилски" е отстранен от длъжност, съобщиха от здравното министерство в петък. Със заповед от 23 април министър Петър Москов е освободил от Съвета на директорите д-р Дечев, поясниха от ведомството. Причината за решението е започналата процедура по сливане на "Св. Иван Рилски" с "Александровска" болница, за което "Стандарт" вече писа. Заедно с нея тече и сливане на детската онкохематология с ИСУЛ. От министерството не са уволнили директора на детската хематология.

Мястото на д-р Дечев ще се заеме временно от неговата заместничка д-р Мариета Райкова. Лекарите и сестрите в клиниката обаче категорично не са съгласни с решението на здравното министерство. Защо искат да слеят печеливша болница без дългове с губеща, каквато е "Александровска", коментираха медиците, които вчера излязоха на протест. Лекарите и сестрите спонтанно блокираха булеварда покрай болницата веднага щом разбраха за решението на здравния министър да отстрани директора им.

Само преди няколко месеца ни отпуснаха милиони, за да обновим болницата, а сега искат да я съсипят, казваха медиците. Те са притеснени, че няма да получат и заплатите си за този месец, защото няма как да се отчете дейността им към здравната каса. За да стане това, трябва да има валиден електронен подпис на директора. Такъв обаче вече няма. Искаме да се прекрати сливането на болниците и да се върне д-р Дечев. Ако това е здравната реформа, благодарим за нея, казаха още лекарите. Те са готови да протестират, докато няма резултат. Някои от тях вече обсъждат и напускане на болницата, ако гласът им не бъде чут от здравния министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай