Улцерозният колит удря младите

Улцерозният колит удря младите | StandartNews.com

Повечето пациенти крият състоянието си

21 хиляди са българите с възпалителни чревни заболявания

Около 21 хиляди са българите с възпалителни чревни заболявания, като голяма част от тях не се лекуват или са с грешна диагноза, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО). Те бяха оповестени по повод Световния ден на възпалителните чревни заболявания, който отбелязваме на 19 май, на пресконференция, организирана от Сдружение "Българска асоциация Болест на Крон и улцерозен колит" и "Асоциацията на младите гастроентеролози в България" в столицата. Към момента от болест на Крон в България се лекуват едва около 1000 души, а от улцерозен колит - около 2000.

Близо 3 милиона души в Европа страдат от възпалителни чревни заболявания. Двете най-разпространени от тях - болестта на Крон и улцерозният колит, засягат най-често млади хора в активна възраст между 15 и 35 г., което ги прави социално значими.

"Честотата на тези заболявания нараства в сравнение с края на 50-те години на миналия век. Днес, през 2016 г., те вече се появяват 5 пъти по-често. У нас също вървим към модела на северните страни, където тези заболявания са най-разпространени", посочи проф. Зоя Спасова, гастроентеролог в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" в София. По думите й

заради високото ниво на стрес и бързото хранене

възпалителните чревни заболявания засягат все повече млади хора в активна възраст. "У нас имаме достатъчно добре подготвени гастроентеролози, които говорят на един и същ език помежду си. Имаме разкрити 6 високоспециализирани центъра в София и още 2 в страната, към които пациентите трябва да се насочват", каза проф. Спасова.

Възпалителните чревни заболявания се диагностицират трудно, защото симптомите им се припокриват с тези при дразнимо или нервно черво, както и с инфекция. Със съвременните методи на изследване обаче поставянето на точна диагноза навреме е напълно възможно. Достатъчно е хората, които имат съмнение, че са болни, да преодолеят страха си и да се обърнат към специалист.

Подуване на корема, болки и спазми в червата, чести позиви за ходене по голяма нужда - понякога до 20-30 изхождания на ден, множество воднисти изхождания, понякога с примес на кръв, отпадналост и чувство на умора, загуба на апетит и отслабване на тегло, повишена температура в острата фаза на заболяването - това са най-честите симптоми, поради които пациентите се обръщат към лекар. Приема се, че причините за улцерозния колит и болестта на Крон са комплекс от наследствени фактори и нарушения в имунитета, както и от въздействие на поведенчески фактори като нездравословно хранене, злоупотреба с алкохол, тютюнопушене, а също и фактори на околната среда. И двете заболявания се срещат по-често в северните страни. Болестта на Крон е най-разпространена в Англия и скандинавските страни - Швеция, Дания, Норвегия. В световен мащаб честотата на улцерозния колит нараства непрекъснато, като най-голяма е в САЩ, Англия и Северна Европа. Заболяването се среща особено често при хора от европейски произход. Улцерозният колит пък се среща по-рядко в Източна Европа, Азия и Южна Африка и се наблюдава изключително рядко при чернокожото население.

Вече е възможно да се постигне ремисия

при пациентите с възпалителни чревни заболявания. При хората в по-тежка форма на заболяването се прилага биологична терапия, която действа директно на факторите, които поддържат възпалението. Тази терапия предпазва от тежки усложнения, които водят до операции и дори до трайна инвалидизация на пациентите.

Повечето българи с възпалителни чревни заболявания предпочитат да останат "невидими" и сами с болестта си, защото се страхуват и изпитват стеснение от стигмата и неразбирането на околните, категорични са гастроентеролозите.

"Принудени сме да се крием, защото не ни разбират. Трудно ни е да говорим за интимните си проблеми, защото тази тема си остава табу и е обект на много предразсъдъци", споделиха пациенти с болестта на Крон и улцерозен колит. По думите им една от най-големите пречки за тях остава липсата на чисти и добре поддържани обществени тоалетни.

"При мен диагнозата улцерозен колит бе поставена късно. В началото лекарите смятаха, че става въпрос за кървящи хемороиди. След първата колоноскипия все още нямах диагноза. Променена, подута, с тежък кръвоизлив и критични нива на желязото и хемоглобина постъпих в болница по спешност. Спасиха живота ми", разказа поп певицата Тони. По думите й, когато е започнала лечението, у нея се връща желанието й за живот. "Една година след началото на биологичното лечението вече бях в пълна ремисия", сподели Тони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай