Учените от БАН: Хомеопатията е лъженаука и не лекува нито една болест

Учените от БАН: Хомеопатията е лъженаука и не лекува нито една болест | StandartNews.com

Хомеопатията е лъженаука, досега няма никакви сериозни научни доказателства, че тя има някаква теоретична основа, която да е свързана със съвременните знания.

Това заяви пред БНТ академик Богдан Петрунов, водещ специалист в областта на имунологията и алергологията в България и в света по повод позицията на учените от БАН, които призоваха ректорите на медицинските университети веднага да преустановят обучението по дисциплината хомеопатия. Те се обосновават, че „методът е лъженаучен и не лекува нито една болест".

Във висшите медицински училища, хомеопатията се изучава като свободно избираема дисциплина.

"Това е една акция на БАН, морално и професионално задължение, да покажем на обществото, да го информираме какво представлява хомеопатията, а после всеки има своя избор. Разбира се, всеки има право да се лекува с каквото иска - баене, гадаене, хомеопатия", обясни академик Петрунов.

По думите му, през последните 15 години водещите здравни институти в редица големи държави, като Австралия, САЩ, Русия и т.н. са излезли със становища, че съвременните представи за хомеопатия напълно не съответстват с постиженията на науката в областта на химия, физика, медицина и биофизика.

Председателят на Асоциацията на лекарите хомеопати в България д-р Дора Пачова категорично не се съгласи, че хомеопатията е лъженаука. По думите ѝ хомеопатията е една авангардна наука и тя е категорична, че вирусна или бактериална инфекция може да се лекуват хомеопатично.

Акад. Петрунов обаче нарече това твърдение "абсурдно".

"Моля ви, професионално за мен е смешно лекар да каже, че е възможно вирусна или бактериална инфекция да може да се лекуват с хомеопатия. Нямам думи. Аз съм смутен дълбоко. Хомеопатията няма никаква клинична стойност, тя има плацебо ефект", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай