Учени от над 10 държави дискутират затлъстяването при децата

Учени от над 10 държави дискутират затлъстяването при децата | StandartNews.com

За пореден път Албена е домакин на 14-ия Международен симпозиум „Акад. Ташо Ташев" по проблемите на храненето и затлъстяването, съобщиха от курортния комплекс. Във форума участие ще вземат учени от
България, Румъния, САЩ, Русия, Канада, Франция, Мароко, Израел, Дания, Турция, Гърция и други страни, като основните теми, които специалистите ще дискутират са превенцията на детското затлъстяване, особеностите на храненето и затлъстяването в Балканските страни и други. Ще бъдат представени резултати от европейски проекти по тази тематика – PREVIEW, EPHE, MOCA.

Водещи лектори на събитието са проф. Волкан Юмюк (Турция), проф. Мариа Хасапиду (Гърция), проф. Макс Маислос (Израел), д-р Франсоаз Рови-Сос (Франция), проф. Виолета Йотова (България).
Конгресът се организира традиционно от Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, която преди два месеца отбеляза 20 години от създаването си. Паралелно ще се проведе за пореден път и „Училище за здраве – за деца, родители и учители".

Според специалистите проблемът с детското затлъстяване у нас е вече има сериозно медицинско и социално значение. Последните проучвания показват увеличение на затлъстяването и наднорменото тегло с 5-15% , в зависимост от възрастовата група.Училището ще се проведе за трети път, като то е организирано от БАСОРД и Министерството на образованието и науката и е под патронажа на министъра на образованието.

За 6 дни родители с децата си и учители преминават обучение за принципите на здравословния начин на живот – балансирано хранене, съчетано с физическа активност. На всички участници се извършват антропометрични измервания, касаещи индекса на телесна маса, мастната маса и риска от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет тип II. Деца, родители и учители консумират сутрин, обед и вечер здравословна храна, включваща разнообразие от плодове и зеленчуци, млечни продукти и други полезни храни.

В рамките на училището участниците имат и много спортни мероприятия – гимнастика, плуване, разходки. В учебните програми се планира да се въведе образователен курс по здравословен начин на живот, включително храненето и физическата активност. Към четирите основни акцента на европейския проект – консумация на зеленчуци и плодове, достатъчна консумация на вода, достатъчен сън и повишена физическа активност, се прибавят два нови със значение за българските деца - консумация на мляко и млечни продукти и значението на хранителните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай