Туширай сенната хрема с хомеопатия

Туширай сенната хрема с хомеопатия | StandartNews.com

Профилактиката трябва да започне месец преди ринитът да се изяви
Мийте косата си по-често и правете разходки след дъжд, съветва д-р Райна Томова

Може ли с помощта на хомеопатията да се преборим с досадната сенна хрема, която ни мъчи всяка пролет? Пред "Стандарт" отговаря д-р Райна Томова, специалист по вътрешни болести, сретифициран хомеопат и зам.-председател на Българска медицинска хомеопатична организация.

Сенната хрема е изключително актуално за пролетно-летния сезон заболяване, което нарушава качеството на живот на множество хора, посочва д-р Райна Томова, специалист по вътрешни болести, хомеопат и зам.-председател на Българска медицинска хомеопатична организация. По думите й заболяването не ново, но през последните години неговата честота нараства значително. "Нарича се още поленова алергия и представлява възпалителна алергична реакция на организма, провокирана от контакта с цветния прашец", уточнява д-р Томова. Тя посочва, че изявите на сенната хрема са най-често от страна на очите и горните дихателни пътища, но тя се свързва и с

повишен риск от развитие на бронхиална астма

Сред най-честите й симптоми са воднистата хрема, запушеният нос, "залповите" кихавици, зачервяване, сълзене и подуване на очите, сърбеж в областта на небцето, носа и ушите. "При различните хора симптомите се проявяват по различно време, но най-често в месеците между март и септември. Кога обаче ще се изяви сенната хрема, зависи от това към цветния прашец на кои растения е алергичен съответният пациент", обяснява д-р Томова.

Днес съществуват множество медикаменти, които потискат проявите на сенната хрема, но повечето от тях, особено при продължителна употреба, водят до изразени в една или друга степен нежелани странични ефекти, уточнява специалистът. "Напоследък все повече хора залагат на лечението на сенната хрема с хомеопатия. Защото този метод бързо и ефикасно облекчава симптомите, без да носи какъвто и да било риск от нежелани реакции", посочва д-р Томова и допълва, че хомеопатичните препарати са напълно безвредни дори при бременните и кърмещите. За профилактика на сенната хрема с хомеопатия специалистът съветва тя да започне месец преди обичайната изява на заболяването. "Осъществява се с помощта на индивидуално подбрана за всеки пациент комбинация от хомеопатични лекарствени продукти, като в нея задължително присъства Pollens в разреждане 15 или 30 CH", посочва д-р Томова. По думите й Pollens има свойството постепенно да повишава устойчивостта на организма към дразненето от страна на полените и да води до т.нар. десенсибилизация, тоест до "привикването" на организма към полените и така те постепенно престават да провокират алергична реакция. Ако сме закъснели с профилактиката и оплакванията са налице, също

можем да облекчим симптомите

с помощта на различни хомеопатични лекарствени продукти. За такава терапия обаче д-р Томова съветва да се обърнем към квалифициран лекар - хомеопат, който да ни изготви индивидуална схема, съобразно характеристиките и симптомите ни.

Има и някои елементарни правила, които при спазване ще облекчат симптомите на страдащите от сенна хрема в сезона на полените. "Трябва да се избягва излизането навън при наличие на силен вятър, защото тогава концентрацията на полени във въздуха е най-висока. Най-добре е разходки да се правят в тихо време и след дъжд", съветва д-р Томова. По думите й е добре още да се избягват поляните с цветя и зоните със силна промишлена замърсеност на въздуха. Проветряването на дома ни пък трябва да правим или рано сутрин, или късно вечер, тъй като тогава концентрацията на полени във въздуха е най-ниска. Добре е също по-често да правим влажно почистване на пода вкъщи.

Прането не бива да се суши навън

защото по него полепват полени. А дрехите, с които сме излизали навън, не трябва да държим в дневните помещения и спалните", съветва д-р Томова. Страдащите от сенна хрема трябва да плискат лицето си със студена вода по-често, защото това ще отстрани попадналия върху него цветен прашец. Косата също трябва да се мие по-често, тъй като по нея полепват алергизиращи частици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай