Трудови инспектори с масирани проверки на болници

Трудови инспектори с масирани проверки на болници | StandartNews.com

Работодатели изплатиха 84 831 лв. забавени заплати само през април

Инспекторите от дирекция „Инспекция по труда" в Благоевград започнаха масирани проверки на болниците в Пиринския край. До момента са извършени инспекции на здравните заведения в Гоце Делчев и Сандански. Проверките ще продължат до края на месец юни, когато ще бъдат съобщени резултатите.

„Наш приоритет е да проследим какви са трудовите правоотношения, има ли сключени допълнителни такива, спазва ли се работното време, ползват ли се отпуски и почивки, каква е заетостта на персонала", заяви шефът на Областната инспекция по труда Петър Попадийн.

Той увери, че при констатирани нарушения на трудовото законодателство ще се напишат протоколи и ще се издадат наказателни постановления за плащане на глоби. Ще бъдат проверени всички болници – държавни, частни, общински. ОИТ в Пиринско разполага с ограничен ресурс от трудови инспектори, но те се опитват за следят изкъсо дейността не само на лечебниците, но и на строителните фирми. До края на юни ще бъдат засилени и проверките по строителните обекти, в частност по Автомагистрала „Струма".

„Дирекциите, на чиито територии се работи по магистралите, ежемесечно проверяват обектите и изпращат доклади за проверките в Главна дирекция", уточни Петър Попадийн.

През месец април „Инспекция по труда" - Благоевград е извършила 245 проверки. Констатирани са 869 нарушения, 500 от които във връзка с изискванията на закона за безопасни условия на труд. 20 са съставените актове, а влезлите в сила наказателни постановления и споразумения са на стойност 15 900 лева. Благодарение намесата на трудовите инспектори са изплатени 84 831 лв. на работници, които поради една или друга причина не са получили навреме от работодателите си полагащото им се възнаграждение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай