Тонев: Здравно неосигурените няма да останат без медицинска помощ

Тонев: Здравно неосигурените няма да останат без медицинска помощ | StandartNews.com

София. Няма опасност здравно неосигурените да останат без лекарска помощ след предвидените промени в здравната система, заяви по радио „Фокус" председателят на здравната комисия в парламента ген. Стоян Тонев. Той добави, че трябва да се мисли по какъв начин болниците ще бъдат компенсирани за лечението на неосигурени пациенти, тъй като за тези разходи няма да получат пари от Здравната каса.

Ген. Стоян Тонев каза, че Комисията по здравеопазване ще подкрепи предложените от министър Петър Москов три пакета с промени - спешен, основен и допълнителен.

„На всички трябва да е ясно, че има няколко нива на здравна помощ. Що се отнася до спешната, всеки ще получава същата качествена лекарска помощ, както досега", каза ген. Тонев. Той обясни, че по отношение на плановите операции, които могат да бъдат отлагани във времето, вероятно ще бъдат изготвени листи на чакащите.

„Предложенията на здравния министър Петър Москов са като необработени диаманти – трябва да се шлифоват, за да придобият вида, в който да бъдат приети от Комисията по здравеопазване в НС", обясни ген. Стоян Тонев.

Според него здравните осигуровки трябва да бъдат придружени с конкретен договор между осигуряващия се и Здравната каса, в който да бъдат посочени всички възможни варианти за използване на средствата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай