Тествайте се отрано за рак на простатата

Тествайте се отрано за рак на простатата | StandartNews.com

След 50 години всеки мъж трябва да се изследва

Ракът на простата е един от най-лошите кошмари на мъжете, диагнозата разтреперва дори и най-големите смелчаци. С напредъка на медицината обаче болестта може да бъде преодоляна, без да остави нежелани последствия в живота им. Как става това, разказва д-р Калоян Давидов, началник на клиниката по урология и медицински директор в болница "Токуда".

Учените измислят все по-нови медикаменти. Ракът на простатата обаче е една от коварните болести, която побеждава усилията им. Най-сигурният метод за справяне с тази диагноза се оказват ранната диагностика и безкръвните операции. Или, иначе казано, хирурзите никога не са позволявали този рак да стане нечий друг, шегува се д-р Калоян Давидов. Фактите обаче са изцяло на негова страна.

Първият опит ракът на простата да се лекува с медикаменти е от 1968 г., когато Чарлс Хигинс получава Нобелова награда за откритието си, че болестта се потиска с естроген - женски полови хормони, или чрез кастрация - химична или хирургична, казва д-р Давидов. Еуфорията била кратка - ракът скоро надхитрил терапията. Така единственият сигурен метод се оказали операциите - радикалните простатектомии. През миналия век интервенциите започват като отворени, но сега те са изместени от лапароскопските. Разликата между двата метода не е само в това, че отворените операции са далече по-нещадящи за пациентите - разрезът е голям, загубата на кръв е огромна, възстановяването е трудно и бавно, усложненията са повече, но и в прецизността.

Простатата се намира на трудно място, а тазът на мъжа е толкова тесен, че се достига до нея по-лесно с дългите лапароскопски инструменти, категоричен е д-р Давидов. Точно заради всички тези плюсове от година и половина в "Токуда" няма пациент, който да е опериран по друг начин. За разлика от сърдечните интервенции тук няма и показания, при които пациентите да се нуждаят от отворени операции. Единственият критерий са уменията на лекаря. А екипът на д-р Давидов е обучаван от топспециалистите в тази област.

Лапароскопията е и посоката за развитие на медицината, категоричен е д-р Давидов. Това показват всички световни изследвания. Пациентите при този вид хирургия са станали от леглото още на същия или най-късно на другия ден. Преживяемостта специално при рака на простатата е 100%, а усложненията, ако изобщо ги има, са много малки. Единственият проблем е, че дори и с тези операции може да се увреди еректилната дисфункция на мъжа. Това се случва, когато ракът е напреднал и трябва да се изрежат околните тъкани и нерви, които отговарят за неговите сексуални възможности. Ако заболяването е открито в ранен стадий, този негатив може да бъде избегнат, казва д-р Давидов.
Достатъчно е всеки мъж над 50 години да си прави редовно изследване на PSA. Това е кръвно изследване, което е единственият тъкан специфичен маркер, който може да разпознае рака, обяснява д-р Давидов. Ако стойностите на теста са по-високи от нормите, това още не е повод да се тревожите, бърза да успокои специалистът. Причината е, че повишените нива може да са заради наличието на бъбречен камък, инфекция, дори заради предходен урологичен преглед. Затова тогава обикновено се назначава антибиотична терапия, за да се премахне евентуална инфекция. В над 60% от случаите повторният тест след месец не отчита никакъв проблем, казва д-р Давидов.

Ако отново има повишени нива на изследването, вариантите са два. Единият е така нареченото "активно наблюдение", което позволява пациентът да се следи и да не се бърза с диагностичните процедури, обяснява д-р Давидов. В този случай изследването се повтаря през месец-два, ако стойностите нарастват, се преминава към биопсия. Процедурата в "Токуда" се прави под упойка. При нея се вземат проби от местата, където лекарите се съмняват, че има ракови тъкани. За тази цел първо се прави ЯМР с контраст. При това изследване медиците локализират рисковите зони и повишават възможностите за откриването на рака. В противен случай може да се вземе проба не от точното място и тя да се окаже лъжливо отрицателна. Тоест човекът ще живее, без да знае, че е болен и без да се лекува.

При установяване на рак на простата се преминава към "стадирането". Това е определянето на неговия вид, стадий, дали е метастазирал, казва д-р Давидов. Ако туморът не е излязъл извън границите на простатата, не е засегнал другите органи и костите, пациентът е подходящ за радикална хирургия, добавя той. Дори да има малко засягане на семенните мехурчета, отново операцията е по-добрият вариант, защото след това се намалява тежестта на раковата тъкан, която е останала в болния и последващата лъчетерапия е много по-щадяща за пациента. Добрата новина обаче е, че все повече хора започват да се изследват с PSA по-рано и болестта все по-често се открива навреме, казва д-р Давидов. А това гарантира и излекуването, без да има негативни последици за сексуалния живот на мъжете.

Голяма е колкото орех

Простатата е голяма колкото орех - 2.5 см на 2.5 см. Въпреки скромния си размер, тя е изключително важна за мъжа. Простатата е жлеза с вътрешна секреция по отношение на конверсията на тестостерона, казва д-р Калоян Давидов. Тоест тя активно участва в превръщането на този хормон от неактивен в активен. Освен това тя произвежда важен секрет и участва в процеса, който оформя акта на еякулация.

Зависи от гените

Засега учените не знаят какво точно причинява болестта. Този вид рак е зависим по някакъв начин от хормоналното състояние на мъжа, но все още не е ясно точно как. За сметка на това е сигурно, че има генетични предпоставки за развиването на болестта, казва д-р Калоян Давидов от "Токуда". Ако някой има роднина по права мъжка линия с рак на простата, трябва да се изследва пет години по-рано - още на 45, категоричен е той.

Азиатците боледуват по-рядко

Ракът на простата не засяга еднакво различните раси. Най-рано болестта се проявява при чернокожите мъже. Затова те трябва да ходят на изследване още на 45 години. При бялата раса този срок е удължен с още пет. Азиатците обаче боледуват най-малко, казва д-р Калоян Давидов от "Токуда". Според учените обаче за това има значение най-вече начинът им на хранене, защото азиатците в САЩ правят изключение от правилото. Това означава, че човек трябва да избягва храните с полинаситени мастни киселини, които са в изобилие на Запад. По-добре е да се консумират повече зеленчуци, плодове, риба, ориз, съветва специалистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай