Тест става златен стандарт за бременни

Точността му е в пъти по-висока от стандартните скринингови методи

Тест става златен стандарт за бременни | StandartNews.com

Генетичен тест е на път да се превърне в златен стандарт за бъдещите майки. Неинвазивният пренатален метод, който се основава на свободно циркулираща фетална ДНК, скоро ще стане основният начин за диагностика на Синдрома на Даун и още редица хромозомни аномалии. Това заявиха експертите от Кралския колеж по акушерство и гинекология (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, RCOG). Той е едно от най-престижните професионални сдружения в света. Сред основните му дейности е проследяването на приложението на откритията в медицината.

Експертите в колежа съвсем скоро са направили сравнение между съществуващите методи за пренатална диагностика и новия тест на свободна фетална ДНК. Основно предимство на иновативната технология е абсолютната липса на какъвто и да е риск за бременността. За разлика от инвазивните алтернативи като амниоцентеза и хорион биопсия, които са способни да доведат до спонтанен аборт, инфекция с хепатит и други нежелани последици, новият тест е напълно безопасен.

От Кралския колеж обръщат внимание и на точността на теста. Според експертите тя е в пъти по-висока от постигнатата при стандартните скринингови методи. Противоречиви оценки среща само способността на изследването в ранен етап да определи и пола на плода. Според някои специалисти това повдига социално-етични въпроси. От първостепенна важност за високата ефективност и надеждност на методиката обаче е комуникацията между лекари, пациентки и генетици при разчитане на резултатите и вземане на решения. Всички акушери и гинеколози подробно да се запознаят с теста и качествено да консултират и насочват пациентките, което ще доведе до значително намаляване на ненужните и травматични инвазивни процедури, казва в тази връзка професор Питър Сутхил.

Оценката на риска за хемолитично заболяване на плода поради несъответствие на резус фактора с този на майката е сред другите предимства на новия тест. Според учените в Кралския колеж технологията е на път да се превърне в рутинен метод за откриване на най-често срещаните хромозомни аномалии - тризомиите 21, 18 и 13. Освен това тестът ще подобри и увеличи достъпната за бременните информация за здравето на плода. Това задължава всички акушер-гинеколози в Обединеното кралство да информират бременните за възможността за ранен генетичен тест за откриване на описаните по-горе аномалии. Явно е, че включването на неинвазивната пренатална ДНК диагностика в реимбурсния списък на Великобритания е само въпрос на време.

Пълния материал на научно-консултативния съвет към Кралския колеж може да намерите на следния адрес - http://www.rcog.org.uk/noninvasive-prenantal-diagnosis-using-cell-free-dna-maternal-blood.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай