Светило оперира у нас с "Да Винчи"

Проф. Йенс Расвайлер е баща на интервенцията при рак на простата

Светило оперира у нас с "Да Винчи" | StandartNews.com

София. Световно светило оперира у нас рак на простата с робота "Да Винчи". Това се случва в болница "Доверие" в София. Проф. Йенс Расвайлер е един от пионерите в разработването на метода за лапароскопска радикална простатектомия в света. Той е началник на клиника по урология в Хайлброн, президент e на Европейското дружество по интраренална хирургия, председател e на уролозите в Югозападна Германия. Професорът има над 3000 операции зад гърба си. Две от тях направи само преди дни в МБАЛ "Доверие" в София заедно с българския си колега доц. Марин Георгиев. Гастролите на немския професор у нас ще продължат и занапред, обещават от "Доверие".

Ракът на простатата е сред най-големите бичове за мъжете. Тази диагноза е втората най-честа причина за смърт при туморни заболявания сред силния пол. Лечението на карцинома минава през операция и лъчетерапия. Интервенциите с робота "Да Винчи" пък са най-високият стандарт за лечение до момента.

Операциите с него дават възможност за по-голям контрол над заболяването и запазване на по-добро качество на живот. Причината е, че самите интервенции са много по-прецизни. С робота хирурзите получават триизмерен образ на болното място. Апаратурата има камера, която позволява 15-кратно увеличение на тъканите, върху които се работи. По този начин намалява шансът за травма на околните места и появата усложнения след операцията.

"Ръцете" на робота са инструменти, с които може да се достигне до всеки един орган в малкия таз. За разлика от другите инструменти за безкръвна хирургия тези на робота имат пълна свобода на движение. По този начин могат да се достигнат без проблеми всички органи в човешкото тяло. При класическата хирургия достъпът до някои от тях е затруднен и е свързан със значително увреждане на околните структури.

Освен това болните лежат по-малко в клиниката след операция. Те имат и по-малко усложнения, каквото е невъзможността за задържане на урината и импотенцията. Проучвания доказват, че процентът на тези усложнения е най-малък при пациентите, оперирани с робот. Това води и до по-бързо възстановяване на еректилната функция за мъжете. Всички тези предимства на роботната хирургия я наложиха като най-използвания метод за лечение на рака на простатата в Западна Европа, Канада и САЩ.

Виждаме образа триизмерен

Зеленият чай пази от болестта, казва проф. д-р Йенс Расвайлер

- Проф. Расвайлер, защо роботизираните операции на рак на простатата са по-ефективни от другите?
- Роботът позволява на хирурга да извърши операцията по възможно най-добрия начин, защото се извършва през отвори с диаметър, колкото на ключалка, а самите инструменти са много малки и се въртят във всички посоки, като миниатюрна ръка. Освен това хирургът вижда образа многократно увеличен и триизмерен. Всичко това е невъзможно да се постигне с увеличителни очила при отворена операция с разрез. Операциите с робота са по-малко болезнени, пациентите се възстановяват по-бързо, няма изпускане при уриниране, по-добри са шансовете за запазване на еректилната функция.
- С колко се намалява болничният престой и времето за възстановяване, а следоперативните усложнения?
- С около 2-3 дни се намалява болничният престой в сравнение с отворената операцията. Сериозни усложнения няма. На лице е липса на стеснение на мястото на свързване на уретрата с пикочния мехур, за разлика от другите методи, където те са 4-10%. Няма нужда от преливане на кръв, което при другите методи е 4-40%. Наистина след операция болката е минимална.
- Колко мъже страдат от рак на простатата?
- Това е най-честият рак при мъжа, като 5-10% от мъжете в западните страни развиват рак на простатната жлеза.
- В какъв стадий се открива при тях заболяването?
- С прилагането на скринингови програми в САЩ се откриват около 80% в ранен стадий, като в Европа този процент е 60.
- Какви са симптомите на заболяването?
- В ранните стадии няма симптоми. Проверявайте простатоспецифичния антиген PSA.
- Как да избегнем рака на простата, какви са рисковите фактори за появата му?
- Профилактичен ефект може да има 300 мг екстракт от зелен чай.
- Поема ли финансирането на този вид операции германската здравноосигурителна каса?
- Да, поема го, като те са между 7 и 8 хиляди евро, но има недофинансиране на цената на инструментите. Те могат да се дофинансират от частни фондове или от самите пациенти.

Трябва решение за финансирането, казва Доц. Марин Георгиев

- Доц. Георгиев, колко случаи на рак на простатата се оперират годишно в България?
- Около 550-600, като поне 30% от тях са в ранен стадий и при по-млади пациенти, което ги прави идеалните кандидати за роботизирана радикална простатектомия. Нещо повече - тенденцията е тези случаи да нарастват и да достигнат честотата в Западна Европа.
- Колко операции сте извършили до момента с робота "Да Винчи"?
- Стартирахме операциите с робота от април и до момента сме направили 10. Средният болничен престой е 6 дни. Не се е налагало да се прелива кръв и не сме имали усложнения. При 9 от пациентите е налице пълен контрол на уринирането след сваляне на катетъра и само един се възстановява по-бавно.
- Заплащат ли пациентите операцията?
- Да, и за съжаление това спъва много нашата работа, защото на практика в момента в България няма финансиране от НЗОК. Мисля, че трябва да се намери оптимален вариант, при който българските мъже да имат достъп до най-модерните методи на лечение при рака на простатната жлеза. Трябва да си зададем въпроса защо е необходимо нашите пациенти да се лекуват в чужбина за повече средства, след като това може да се направи и тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай