Стрес и лекарства отключват псориазиса

Стрес и лекарства отключват псориазиса | StandartNews.com

Фототерапията е сред най-ефективните лечения, калта в Тузлата прави чудеса

Псориазисът е автоимунно заболяване с генетична предразположеност. Това означава, че много хора носят гена на псориазиса, но не всички го отключват. Различните форми на заболяването имат различни генни локуси, отговорни за появата му, обяснява дерматологът д-р Иван Богданов, председател на фондация "Псориазис".
Псориазисът не е заразен, категоричен е специалистът. Освен това се разпространява еднакво сред мъжете и жените. Медицината познава два типа псориазис. Т.нар. тип 1 се среща по-често при деца. Той обикновено се отключва в резултат на инфекции - най-често на горните дихателни пътища. Тази форма се появява изведнъж на много места по тялото с множество окръглени плаки. Псориазисът от тип 2 се проявява по-често при възрастни и често засяга нокти и често е придружен от псориатичен артрит.
Като се има предвид, че едни от основните фактори за отключване на псориазиса са стресът и медикаментите за лечение на сърдечно-съдови заболявания, най-често засегнатите са хора в активна възраст, между 30 и 50-60 г., казва специалистът.

При псориазиса има и наследственост.

Например, ако единият родител е с псориазис, вероятността да се прояви у детето е 17%, но ако и двама родители са с това заболяване, възможността и детето да заболее е около 35 дори до 40%.
За България все още няма точни данни за честотата на заболяването. В момента се подготвя регистър. Според световните данни в зависимост от географската ширина и етническата принадлежност честота на заболяването може да варира от 0,5 до 3,5% от популацията. Някои етноси като индианците и ескимосите почти не страдат от псориазис. Сред хората от монглоидната раса се среща рядко.

Най-потърпевши са хората от европеидната раса и то предимо тези, които живеят на север, където няма достатъчно слънце през годината, няма и приток на свежи гени. Изключително рядко се среща заболяването сред чернокожото африканско население. Причината е, че в тези географски ширини слънцето е доста силно.
За да се отключи заболяването има различни фактори, сред които инфекция, стрес, хормонални фактори, лекарства. Най-често това са лекарства за сърце - бетаблокери, АСЕ-инхибиторите. Сред медикаментите, които може да отключат страданието са литиевите соли, някои антиепилептични средства, както и някои антибиотици, сред които е доксициклинът. "Най-често обаче ние - лекарите, се сблъскваме със случаи, в които псориазисът се е отключил след прием на кортикостероиди под формата на инжекции или таблетки, който след това е прекратен", казва д-р Богданов. Той подчертава, че мнозина все още ползват кортикостероиди за лечение на псориазис, но тези лекарства само успокояват симптомите за кратко. След спиране на кортикостероидите, псориазисът се връща в много по-тежка форма, а понякога дори животозастрашаваща.

Първите симптоми на дерматологичното заболяване, при които човек трябва да потърси специализирана помощ са червените плаки, които са надигнати над околната кожа, с обилни сребристо-бели люспи по повърхността. Тези плаки често се намират по местата, които са обект на леки травми - лакти, колене, както и в гънките, където се провокират често от микози (гъбични инфекции). Често заболяването започва и в скалпа. Изключително малко са случаите, в които псориатичният артрит е в началото на страданието и след това да се появят плаките. Лекарите често казват, че псориазисът не може да бъде излекуван, но може да бъде лекуван. При по-леките форми лечението е с локални средство - омекотяващи, т.нар. емолиентни средства или с кератолитици - средства, които излющват плаките, както и средства, които овладяват местното възпаление, както и локални кортикостероиди. При по-тежките случаи най-често се използват лекарства от т.нар. системна конвенционална терапия – ацитретин, метотрексат, циклоспорин.

Едно от най-ефективните лечения е фототерапията, при която се прилага ултравиолетова светлина. От няколко години в България се прилагат и най-новите в света препарати - биологичните. Това е т.нар. прицелно лечение, при което медикаментът се цели в определени механизми, които водят до поява на псориазис. Тези лекарства са с много по-малко странични действия, с доста добра поносимост и много висока ефективност. Те са и доста скъпи, поради което се изписват при най-тежките случаи. Най-доброто естествено лечение на псориазис е на морския бряг. У нас има и множество други природни дадености, които помагат - минерални води, лечебната кал, които са част от т.нар. климатолечение.

Най-доброто съчетание на морска с минерална вода, лечебна кал и слънце е в местността Тузлата до Балчик и ефектът от лечението на пациенти е изключително добър. Преди години организирано морелечение се е провеждало и в Китен, макар че там няма минерална вода и лечебна кал. До Бургас, близо до солниците, също има добри условия за лечение на псориазис.

clinica.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай