Столична община с програма срещу рак на гърдата

Столична община с програма срещу рак на гърдата | StandartNews.com

София. "Искаме да покажем, че ракът на гърдата е лечим, стига да бъде открит навреме", заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при представянето на скрининг програма срещу рака на гърдата, предаде „Фокус".

„Кампанията, която Столична община инициира, заедно с много партньори, е пилотен проект за програма на скриниг за борба с рака на млечната жлеза. Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване сред жените. България е с тревожна класация в това отношение. Ще предоставим проекта на държавата", обясни Йорданка Фандъкова.

Тя посочи, че в тази кампания са се включили лекарите и заяви, че в България има страхотни лекари, но трябва да ги мотивираме, за да работят по-спокойно.

„В кампанията се включиха 4 болници, сред които Първа АГ болница, в последствие и ВМА. Проектът ще започне от 1 февруари до 30 юни, като финансирането ще е от бюджета на Столична община и ще бъде в размер на 350 хил. лева. Обединени заедно - общината, бизнеса, медиите и болниците, искаме да кажем на всички жени, че ако се прегледат навреме, могат да се радват на всички пожелания на Коледа", добави още Йорданка Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай