Старозагорските депутати искат среща със здравния министър

Старозагорските депутати искат среща със здравния министър | StandartNews.com

Старозагорски депутати ще искат обяснение от здравния министър Петър Москов и от шефа на здравната каса защо парите за здраве в Старозагорско за тази година са намалели с 9 на сто в сравнение с 2014-та. Това стана ясно след днешната среща на народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок и БСП в Града на липите със старозагорския градоначалник Живко Тодоров.

„Като цяло общия бюджет на здравната каса е същия, даже ако вземем предвид актуализацията в края на миналата година, през 2015 г. тя ще разполага с 300 млн. лв повече и няма логика по места разходите за лечебна дейност да са по-малко", поясни депутатът от Реформаторския блок Димитър Танев. На поисканата среща с двамата здравни шефове народните избраници щели да питат дали предвидените по-малко пари за Старозагорска област от здравната каса са въз основа на обективни критерии или са за сметка на увеличението на средствата за други региони.

Бюджетът на комплексния онкодиспансера за тази година е намален с 40 на сто, на най-голямата болница в областта – УМБАЛ „Киркович" с 25 на сто, което и близо 2,5 млн. лв, а на диспансера белодробни заболявания в Стара Загора с 15 на сто, посочи Танев. Според специалистите това прави невъзможно лечението на болните, а може и да доведе до затваряна не лечебни заведения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай