Стани Супермен с кросфит

Стани Супермен с кросфит | StandartNews.com

Гориш по 12 ккал на всеки 5 минути от тренировката
Новата мания комбинира бягане, гимнастика и вдигане на тежести

За да сме здрави и във форма, не трябва да загърбваме физическата активност дори и в студените дни. Ако обаче ни е скучно във фитнеса, можем да пробваме нещо ново и различно, а именно - кросфит. Какво представлява този спорт и защо ще се запалим по него още след първата тренировка? Пред "Стандарт" разказва инструкторът по кросфит Християн Христов.

Кросфитът е спорт, който комбинира елементи на бягане, гимнастика и вдигане на тежести. Затова всяка тренировка е различна и представлява истинско предизвикателство, според инструктора по кросфит Християн Христов. Той е професионален състезател по ръгби и е част от националния ни отбор, но от години се е посветил и на този спорт. Тренировката по кросфит включва комбинация от постоянно променливи и функционални упражнения, които се изпълняват с висока интензивност. "Този спорт е създаден през 90-те години в Калифорния от Грег Гласман, който работи във фитнес зала и вижда как хората се интересуват единствено от визията на мускулите им, а не от функционалността и приложението им в тяхното ежедневие", разказва Христов. И допълва, че в началото клиенти на Гласман са били

предимно пожарникари, полицаи и военни

- хора, чиито професии изискват от тях да бъдат в перфектна физическа форма и да имат голяма издръжливост. Постепенно обаче кросфитът набира популярност и сред обикновените хора и се превръща в истинска мания по света. У нас все още не е много популярен, но интересът към него непрекъснато расте, посочва Христов.

Заниманията по кросфит са групови и при тях се натоварват всички мускулни групи, затова се стяга цялото ни тяло. Тренировката започва със статична загрявка, следвана от активна, в която има лицеви опори, набирания, тичане, коремни преси и гръбни екстензии. "Загрявката е 10-15 минути и с нея целим да подготвим тялото за силовите упражнения. След нея започваме с тези за сила - мъртва тяга, клек, раменна преса, или с упражнения за трениране на определено умение -

лицева опора от челна стойка, ходене на ръце

Тези упражнения ни подготвят за основната част от програмата и също траят 15 - 20 минути", обяснява инструкторът по кросфит. После идва същинската част, която включва кръгови цикли за време и повторения (AMRAP) или тип спринт (chipper), в които трениращите минават през етапни упражнения с максимална бързина и ефективност. Накрая задължително се приключва с разтягане.

Кросфит могат да тренират както мъжете, така и жените. "Като разликата в тренировките на двата пола е в тежестта, с която се изпълняват упражненията, а не в броя на повторения", посочва Христов. По думите му, този спорт е подходящ и за хлапета, но над 3 г. "Има специално разработена програма, подходяща за деца. С нея те развиват добра двигателна култура и подобряват спортните си постижения, но най-важното е, че освен полезно кросфитът е и приятно занимание за тях", посочва Христов. И е категоричен - тренировките никога не са скучни, а напротив - интересни и разнообразни. А с тях, освен да се погрижим за здравето си,

ще постигнем и мечтаното тяло

С кросфит горим средно около 12 калории за 5 минути, което го прави изключително ефективен в борбата с излишните килца. А съчетан с правилно хранене, ефектът му върху талията ни ще е още по-добър, посочва Христов. Според него 2-4 тренировки седмично са напълно достатъчни за начинаещите и средно напредналите, за да постигат резултати и да се чувстват добре. Не ни е нужна и специална екипировка, а само удобно облекло, за да тренираме.

По думите на Христов кросфитът сплотява трениращите и те стават като семейство. "Общността, която се сформира по време на тези групови тренировки, е изключително силна и сплотена", категоричен е той. "Дайте шанс на кросфита веднъж и ще останете пристрастени завинаги към него", категоричен е инструкторът. Самият той се влюбва в този спорт още след първата си тренировка преди години в Солун, Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай