Спасяват от слепота по-лесно и бързо

Спасяват от слепота по-лесно и бързо | StandartNews.com

Първо и само във "Вижън" с революционния апарат "Ева": Светилото д-р Карл Клаес показа в София какви чудеса върши машината с "човешко сърце"

39-годишният Стоян е увит като в пашкул. Светлините в операционната на "Вижън" угасват. Лекарите спират да се суетят. "Сърцето" на революционния апарат "Ева" започва да бие. А "магьосникът" - световноизвестният очен хирург д-р Карл Клаес, е на прага да направи поредното чудо - този път в София.

Диагнозата на Стоян е безмилостна - дупка на макулата и отлепване на ретината. Претърпял е 3 операции, но след последната дори се е влошил. Белгиецът д-р Клаес е последният му шанс. След малко повече от час светлините в операционната са запалени. "Магията" се случва 2 пъти по-бързо, отколкото при стандартната манипулация, благодарение на "Ева", супермодерния апарат за катарактална и витреоретинална хирургия на D.O.R.C. Машината с име на жена, чиято аспирационна система имитира сърдечния ритъм, е първата в България. И д-р Клаес е в София за премиерата й - за да може да обучи екипа на "Вижън" да оперира с "Ева". За нея казват, че дава шанс на хирурзите да разгърнат творческия си потенциал. Колкото по-талантливи са, толкова по-успешен е резултатът.

Стоян има късмет - д-р Клаес е не просто на световно, а на космическо ниво, казва не на шега управителят на "Вижън" Елена Кумбиева. Иначе магьосникът от Антверпен е повече от скромен. На излизане от операционната коментира първата операция с "Ева" лаконично: "Успешна!".

Късметът на Стоян дава кураж на 57-годишната Евтимка, която също чака чудо от д-р Клаес. Световноизвестният хирург вече го е правил за нея веднъж - на 17 октомври 2006 г. в Антверпен. Евтимка губи дясното око заради отлепване на ретината. А, за да се спаси лявото, от "Вижън" преди 8 г. я изпращат при светилото от Белгия. "Възхитена съм от него - няма толкова внимателен хирург. Вярвам му безрезервно!", признава развълнувано Евтимка. Не я е страх от операцията - повече се бои за бременната си дъщеря Надя, която я придружава в клиниката. Евтимка е претръпнала. Покрай дясното око, което загубила, всяка седмица лягала на операционната. За жалост, без резултат. Д-р Клаес обаче направил чудо за лявото. И сега Евтимка вижда, макар и не като здрав човек, дори чете с лупа. Не крие, че се е позабавила с консултацията и сега роговицата й е помътняла. Застигнала я трагедия - през 2010 г. загубила сина си, здравето й останало на заден план. "Нямах желание за нищо. Сега имам вяра - и втори път д-р Клаес ще направи чудо за мен!", окрилена е Евтимка. Трябва да вижда - иначе кой напролет ще помага в грижите за бебето и 5-годишната му кака? Първата операция на Евтимка при белгийския доктор била като за "Гинес" - д-р Клаес 6,5 ч се борил да махне металната серклажна лента без да разкъса ретината й. 57-годишната жена има нещастието да е с тънки роговици. В комбинация с късогледство и чести възпаления от лещите стигнала дотам, че на 40 г. да започне да ослепява. "Никога не съм вярвала, че мога да съм толкова силна - животът те смачква и ти поднася такива изпитания, че те прави по-здрав от желязото", горчиво признава Евтимка.

А какво да кажат бебетата близнаци Георги и Никола, които редом с нея чакат за консултация при д-р Клаес? Братчетата са на 4 месеца, седмачета са и кувьозът е увредил очичките им. Никола е по-болен и също в списъка за операция на белгийския хирург. "Високата концентрация на кислород в кувьоза води до тежки патологии на ретината. На практика те се лекуват в много малко страни в Европа и света", обяснява витреоретиналният хирург доц. д-р Борислав Дъбов. "Неонатологията като наука се развива малко по-бързо от офталмологията. Все по-малки деца преживяват, но пък имат проблеми с ретината", уточнява доц. Дъбов. Тенденцията се запазва и заради ин витро процедурите, след които много често се раждат близнаци - при това, недоносени. "Когато аз бях студент, тези проблеми почти ги нямаше, защото децата не оцеляваха.

Бебе с тегло 1000-1200 г се смяташе за аборт, спомня си доц. Дъбов. Но е оптимист, че напредък и в тази област има. Въвеждат се модерни апарати за диагностика на бебета, с лазери и замразявания зрението им се спасява. А и революционни машини като "Ева" са стъпка напред, смята доц. Дъбов. Управителят на "Вижън" Елена Кумбиева пък е щастлива, че именно д-р Клаес обучава екипа на очната болница в първите стъпки с апарата. "Златен шанс е лекарите да повишат квалификацията си на място. Особено сега, в навечерието на откриването на новата ни клиника", признава Кумбиева. А добрата новина е, че и в по-голямата и по-модерна болница "Вижън" д-р Карл Клаес ще продължава да оперира, консултира и да обучава колегите си очни хирурзи.

Хирургът: Пазете се от травми и диабет

- Д-р Клаес, всичките ви пациенти казват, че сте магьосник. Наистина ли правите чудеса?

- Не съм магьосник, просто съм много опитен хирург. За съжаление, има случаи, в които няма как да помогна. Но опитът ми позволява да предложа решения при заплетени случаи, с много напреднали патологии. Това и се опитвам да постигна с пациентите, които оперирам този път в България.

- Как се работи с новата машина "Ева"?

- "Ева" дава чудесни резултати, работи се по-бързо и по-безопасно. Като с колите - с времето стават по-съвършени, спирачките са по-здрави - така е и с този апарат. Операциите са по-бързи, а рискът - по-малък.

- Ще ви виждаме ли по-често в България?

- Правим всичко възможно. Знам, че има много пациенти, на които бих могъл да помогна.

Защо избрахте да работите точно с "Вижън"?

Първо, защото са доказали безспорно професионализма си. Освен това с доц. Борислав Дъбов се познаваме отдавна. "Вижън" е клиника на световно ниво и постоянно вдигат летвата. Най-важното е, че екипът е мотивиран да се развива, залага на качествената медицина и прилага най-напреднали техники, за да помага на хората.

- Посъветвайте ни - какво да правим, за да не станем ваши пациенти?

- За съжаление някои неща не могат да се избегнат - като остаряването например. Но много усложнения могат да се спестят - с навременен и редовен контрол. Важно в да избягваме травмите на очите - когато спортуваме или сме с рискова професия. Също така да следим метаболизма си, диабетът много често отключва проблеми с ретината. Разбира се, и държавата има роля и трябва да поеме отговорност при превенцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай