Спасиха мъж, прободен в мозъка с 15-сантиметрова пръчка

Спасиха мъж, прободен в мозъка с 15-сантиметрова пръчка | StandartNews.com

Плевенски лекари спасиха живота на 57-годишен мъж. Човекът е приет в кома, с 15-сантиметрова бамбукова пръчка, която се забила в мозъка му. Това стана ясно от нарочна пресконференция на медиците, които извършили двучасовата операция.

„Случаят е уникален в света - няма описан подобен в световната медицинска литература", коментира републикански консултант доц. д-р Йордан Панов.

Мъжът пострадал преди две седмици в дома си в ловешко село- спънал се и бамбуковата пръчка, която била в двора, се забила в главата му. Докаран е в плевенската болница.

Пръчката е проникнала на дълбочина 15 сантиметра през орбитата на окото - близо до очния нерв, плъзнала се е покрай най-големия кръвоносен съд в мозъка, преминала през слепоочния дял, покрай ствола на мозъка до малкия мозък, където е причинила голям кръвоизлив.

„След 14 дни той вече вижда с пострадалото око, движи се, подобрява се добре", каза доц. Панов. „Любопитното е, че преди пет години мъжът оцелял след операция от рак на ларинкса, като му казали, че ще преживее повече от шест месеца, а той продължил да живее нормално", коментира доцентът.

Случаят, който е изключително рядък, ще бъде представен на международни научни форуми и в световната специализирана литература по медицина.

Вижте повече за пациента от видеото:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай