Софтуерът за електронните болнични вече е достъпен

Софтуерът за електронните болнични вече е достъпен | StandartNews.com

София. На страницата на Националния осигурителен институт (НОИ) се съобщава, че на сайта на института - ТУК, в рубрика Е-услуги - еБолнични листове, е публикуван софтуер за издаване на болнични листове и решения по обжалването им. Услугата влиза в сила от началото на новата година, информират от пресцентъра на институцията.

Софтуерът вече е достъпен и се разпространява безплатно от НОИ, Към него е приложена инструкция за инсталирането му и ръководство за работа на потребителите.

Чрез новия софтуер се извършва въвеждане, контрол, съхраняване, представяне/анулиране на данните и изготвяне на справки за издадени/анулирани болнични листове, както и на данните от решения на ЛКК по повод на обжалвани болнични листове. Въведените данни се изпращат в НОИ и постъпват в Електронния регистър на болничните листове едновременно с издаването им или чрез експорт на файлове, които се подават в последствие също чрез продукта или през уеб-приложението в сайта на НОИ.

Напомняме, че за да може от 01.01.2015 г. да се извършва подаване и проверка на данните от издадени болнични листове към електронния регистър в НОИ, както и за достъп до издадените документи и справки, се изисква лицата, които ще извършват тези действия с валиден сертификат за КЕП, задължително да се регистрират еднократно като потребители на услугите през уеб-приложението в интернет страницата на НОИ. Подаването и проверката на данните може да става директно чрез собствен програмен продукт, чрез програмен продукт на НОИ или чрез подаване на файлове, изготвени предварително с програмен продукт през уеб-приложението в сайта на НОИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай