София с още три спешни отделения

Общината плаща по 59 лева за пациент, дават и на частниците

София с още три спешни отделения | StandartNews.com

София. С още три спешни отделения ще се сдобие столицата съвсем скоро. Общината ще ги разкрие в ДКЦ-та, обяви зам.-кметът по здравеопазването ген. Стоян Тонев. Идеята е залегнала в новата здравна карта на София, която се прави в момента под негово ръководство.

Имената на ДКЦ-тата, където софиянци ще могат да търсят бърза помощ, ако се почувстват зле, са 30-и, 22-ри и МЦ "Банкя". Освен това общината смята да подпомогне и финансово тази дейност.

От септември ще даваме субсидия за всеки спешен пациент, който не е хоспитализиран в болниците, които не субсидира здравното министерство, заяви ген. Тонев. По този начин лечебниците няма да връщат пациентите, които са спешни. В момента пари за хората, които търсят подобна помощ, здравното министерство дава само на държавните болници по своя методика. Това обаче демотивира частните и общинските да преглеждат тези хора, защото губят, ако се окаже, че пациентите не са за хоспитализация. Затова ще даваме по 59 лв. за спешен пациент, който не е приет за лечение, обясни ген. Тонев. Най-вероятно това ще мотивира частните и общинските клиники в столицата да разкрият още спешни отделения.

Междувременно общината реновира и онкологичния си сектор. Ново отделение по лъчетерапия скоро ще заработи в столичния онкодиспансер, обяви кметът Йорданка Фандъкова. В него ще функционират 4 апарата, сред които 16-срезов скенер и мамограф. Средствата са осигурени по ОПРР и възлизат на 5.6 млн. лв.

Парите за депресирани орязани наполовина

Средствата за спешните пациенти с психични проблеми, които дава здравното министерство, са орязани наполовина. За това алармираха психиатри.

100 лв. получаваха за 24-часово лечение на спешен пациент 12-те диспансера за психически заболявания в страната. С новата методика на здравното министерство парите им през тази година са орязани на 50 лв. В същото време точно през първите 24 часа от острите психични състояния лекарите имат доста разходи, за да овладеят пациентите. Обикновено сред тези болни са хора, които са решили да се самоубият, които са с остри психози или имат агресивно поведение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай