SMS на надеждата

38 българи търсят спасение чрез платформата DMS

SMS на надеждата | StandartNews.com

Сирачето Веси е рекордьор, събрала 37 000 лв. за 5 дни

"Изпратете дарителски SMS с текст на латиница DMS ..." - едва ли има човек, който да не е чувал тези думи и да не знае значението им. Мрежата на DMS е един от последните варианти за помощ за не един и двама в беда. Тя се поддържа от направителствената организация Български дарителски форум (БДФ).

На 14 г. Деси от София катастрофира и започва да получава епилептични припадъци. Лекувана е в много болници, предписвани са й различни лекарства, но ефект няма - пристъпите продължават. Специалистите по неврохирургия препоръчват дълбока мозъчна стимулация. Системата за нея струва 40 000 лв. и не се плаща от НЗОК.

Малкият Коко от Варна е с диагноза "ахондроплазия". Това е генетично заболяване, което води до изоставане на растежа на крайниците. Единствената възможност за детето е поредица операции, при които се поставят външни фиксатори. Интервенциите се извършват в България, но самите изделия не се поемат от НЗОК, а струват 27 680 лв.

За 3 г. Атанас претърпява два инсулта. В момента е на легло, има нужда от рехабилитация и лечение в хоспис. То

струва 55 000 лева за 2 г.

а не се поема от никого.

Това са само три от молбите за помощ, които отчаяни близки са отправили на страниците на DMS в момента. През тази година броят на всички подобни апели е 38. Въпреки че цифрата не изглежда никак малка, когато става дума за човешки съдби, хората в Български дарителски форум са оптимисти. "Преди години сме имали по 70-80 кампании", казва Георги. Според него броят им е намалял заради по-добрата работа на Фонда за лечение на деца. Той и колежката му Боряна обаче се притесняват, че през изминалите месеци дейността на фонда не е на ниво. С новите промени пък тя може да зацикли още повече.

Всички кампании са за българи със здравословни проблеми, други не се приемат. Обикновено хората, които ги търсят, не са получили финансиране от държавата - НЗОК, фонда за деца или комисията за лечение в чужбина. Друг вариант е, ако терапията им изисква повече средства, отколкото отпускат институциите. Това е проблем най-вече за възрастните хора, тъй като в комисията за лечение в чужбина има таван от 180 хил. лв. Понякога близките започват кампания, защото се бави отговор от институциите, а след това ги одобряват за финансиране. "Тогава парите се разпределят на останалите кандидати", обясняват Боряна и Георги. Нерядко има и родители, които не искат да оперират децата си у нас, въпреки че може, а държат да получат лечение в чужбина. По закон те

нямат право на пари от държавата

щом терапията има как да се извърши в България.

Повечето кампании са за деца, но има и за възрастни. Хората събират пари за най-различни проблеми. "Имаме случаи, когато трябват пари само за лекарства или медицински изделия", обясняват от БДФ. Други, като Пламен, който е в DMS от 5 г., набира пари само за пътя си до София, където трябва да ходи на редовни прегледи и процедури. Много често обаче хората набират средства за цялостно лечение - най-вече за трансплантации и за онкологични заболявания. Затова и сумите, които трябват, са много различни. "Имаме кампания за 2000 лв., а друга е за $500 000 за лечението на Бети", обясняват Георги и Боряна.

Рецепта за по-бързото събиране на дарения също няма. Много е важно популяризирането на кампаниите, признават от БДФ. Наблюденията им обаче сочат, че понякога по-успешни са социалните медии, друг път - радиата. По правило най-бързо се набират средства за лечение на деца и млади хора, обобщават двамата. През изминалата година най-успешната кампания е била на малката Асена - тя е

събрала над 100 000 дарителски sms-а

Момиченцето е търсило средства за поредица от рехабилитационни курсове в чужбина. Над 37 000 лв. е събрала и 19-годишната Веселина само за 5 дни - от 1 до 5 декември 2013 г. Средствата от тях, заедно с даренията по банков път, са й били достатъчни, за да започне лечение - серия от реконструктивни операции на окото. Благодарение на тях, Веси се грижи сама за 5-годишното си братче. Момичето загуби майка си няколко дни преди началото на кампанията. Тя е истинско доказателство, че щедростта и добротата могат да правят чудеса.

Дарителите се увеличават

Дарителите се увеличават, сочат наблюденията на специалистите от Български дарителски форум. Благотворителността е дело не само на обикновените хора, но и на компании и фондации. За една година даренията са се увеличили с 32% и са достигнали 137 млн. лева през 2012-а, показват още данните им. Подпомагат се най-вече каузи от социален, здравен, културен и екологичен характер. Най-много средства обаче отиват за индивидуалните случаи. През 2013 г. 69% от даренията са за кампании на хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай