Сливат девет болници в София

Сливат девет болници в София | StandartNews.com

Продават терени и сгради на лечебниците заради дълговете им

Девет ключови болници в София ще се обединят в едно. Това стана ясно от думите на зам. здравния министър д-р Бойко Пенков вчера. Целта е да се оптимизират административните разходи.

Клиниките се намират в карето на "Александровска болница". Сред тях са "Св. Иван Рилски", "Св. Екатерина", "Майчин дом", Инфекциозна болница, Белодробна болница, Педиатрията, Ендокринологията и други. Идеята е да се създаде борд, в който ще влизат директорите на лечебниците. "Александровска" е с над 100 човека администрация. Майчин дом - с над 100 души, в "Св. Иван Рилски" са над 50-60 човека, искаме да ги обединим в едно", обясни д-р Пенков пред БНТ.

Така цялата международна дейност, счетоводни и правни услуги, търгове и доставки ще се извършват от едно място. С реализацията на промяната от деветте болници ще се съкратят около 400 души. Според здравното министерство по този начин ще останат свободни средства за медицина. Освен това ще се обедини ИСУЛ с детската онкохематология. От здравното министерство планират и сливане на всички центрове за психично здраве, онкология и кожни болести с най-близките държавни клиники.

Терени и сгради на болници, които не се използват, да се приватизират. Това е друга идея на министерството, която се обсъжда. По този начин се очаква да се съберат пари, за да се платят дълговете на болниците. В момента те са над 425 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай