Следпразничен детокс за рестарт на организма

Следпразничен детокс за рестарт на организма | StandartNews.com

Сладкишите вредят на здравата ни усмивка

И този Великден ли преядохте с козунаци, агнешко и писани яйца? Малцина щадят организма си по празниците и прекаляват с кулинарните изкушения. А особено внимателни би трябвало да са тези, които са спазвали стриктно Великия пост. След празниците обикновено повечето от нас не сме в най-добрата си форма заради количеството на изядената храна и изпития алкохол. Ето защо е добре да помислим за това да дадем почивка на организма ни, подлагайки се на неколкодневна детоксикация след тежките трапези по празниците. Ето главните причини, за да прибегнете към следпразничен детокс:

Кръвна захар

Преяждането и прекаляването с курабийките и козунаците влияе най-напред върху нивото на кръвната захар. Сладкишите първоначално ни дават прилив на енергия, но този ефект е краткотраен. Най-често към края на Великденските празници не се чувстваме във форма. Така е, защото нивото на кръвната ни захар след първоначалния пик пада рязко, с което повишава усещането ни за глад. След като похапнем още нещо, вече усещаме тежест, чувстваме се отпаднали и преяли.

Черен дроб

Черният дроб е ключов орган в естествения процес на детоксикация на организма ни. Той има роля за регулирането на мазнините, хормоналния баланс, храносмилането и кръвообращението, защото филтрира хранителните вещества и отхвърля токсините от организма. С преяждането по празниците ние затрудняваме работата на черния дроб. Токсините, които се натрупват в тялото ни заради злоупотребата с алкохол и нездравословна храна, пречат на правилното функциониране на този важен орган. Имунитетът ни пада, а организмът ни става по-уязвим към болестите. Детоксикацията обаче може да освежи черния ни дроб и да подобри значително функциите му.

Кожа

Не се чудете, ако след Великденските празници забележите, че състоянието на кожата ви не е добро. Това е заради прекаляването с козунака, курабиите и яйцата. Просто кожата ви има нужда да се прочисти от токсините и ви сигнализира за това. Можете да върнете добрия й външен вид със здравословен хранителен режим и много вода.

Стомах

Тестените великденски изкушения като козунаци и курабии определено не са еталон за здравословна храна. Прекомерната им консумация затруднява работата на стомашно-чревния ни тракт. В допълнение захарта и мазнината, които изобилстват в тези сладки изкушения, влошават състоянието на зъбите ни. След преяждане с тестени изделия подуването на стомаха е почти сигурно. Изкуствените набухватели, които правят козунака толкова пухкав, провокират образуването на газове и подуване.

Лош дъх

Прекаляването със сладкиши действа като гориво за бактериите в устната кухина. То не само ни носи лош дъх, но води и до образуване на плака върху зъбите и венците, което пък може да провокира появата на заболявания в устната кухина. За да се избавите от лошия дъх и да имате хубава усмивка и след празничното преяждане, решението е детокс.

Бъбреци

Алкохолът в допълнение с огромните количества захар и рафинирани въглехидрати, които приемаме по време на празниците, пречат и на работата на бъбреците ни, които също имат за задача да премахнат токсините от кръвта. Бъбреците филтрират всякакъв вид токсични субстанции от кръвта и са особено чувствителни на инфекции. Ето защо поддържането на този орган пречистен от токсини и правилно функциониращ е от огромно значение за цялостното ни здраве.

Как да се изчистим

Детоксикацията не е диета, а е метод, при който чрез приемане на жива, натурална храна и сокове се елиминират отровите и се възвръщат енергията в тялото ни. Тя може да продължи от 1 до 14 дни. Редовното практикуване този метод има само ползи за здравето ни. Той води до по-свеж вид, по-добро настроение и самочувствие и повече енергия за преодоляване на стреса. След детокса ще усвояваме по-правилно хранителните вещества, а метаболизмът ни ще заработи на пълни обороти. В зависимост от желаната степен на пречистване на организма може да използваме различни храни с цел детоксикация. Плодовете и зеленчуците са най-благоприятните и силно пречистващи храни. Те не само детоксикират, но и възстановяват организма ни. По време на детокс можем да хапваме плодовете и зеленчуците не само цели, но и на фрешове и смутита. С най-силен прочистващ ефект сред плодовете са черешите, динята, ябълките, лимонът и грейпфрутът, а сред зеленчуците - морков, червено цвекло, целина и краставица. Соколечението също е мощно детоксикиращо средство, но изисва изключително силна воля. Може да бъде проведено чрез консумация само на плодови сокове или да бъде комбинирано и със зеленчукови сокове. Когато се прави детокс само със сокове, трябва да пием по един сок от 300 мл на всеки 2 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай