Скрита безработица мъчи зъболекарите

Скрита безработица мъчи зъболекарите | StandartNews.com

Някои имат практики, но през тях минават един-двама пациенти на ден

Скрита безработица мъчи зъболекарите в България. Причините за това са много - специалистите стават все повече, населението намалява, не се увеличават и дейностите, които се покриват от здравната каса.
Над 35% са колегите, които са засегнати от скрита безработица, смята д-р Борислав Миланов, председател на Българския зъболекарски съюз. Това означава, че тези стоматолози имат практики, но в тях на ден минават един-двама пациенти. Ако има записан трети, това се счита за добре, казва д-р Миланов.

Една от основната причина за скритата безработица е все по-големият брой на зъболекарите у нас заради кадрите, които бълват университетите. Броят ни в страната вече е над 9000 души, казва д-р Миланов. Въпреки голямата цифра има райони, в които няма зъболекар. Това е така, защото основната маса е съсредоточена в големите градове - София, Пловдив и Варна. В тези три града сигурно работят две трети от колегите, казва той. За сметка на това в места като Смолян, Кърджали и други трудно достъпни райони почти няма стоматолози. За да се преодолее недостигът от кадри в тези места, от зъболекарския съюз са потърсили сътрудничество с общините. Идеята е местната власт да осигурява жилища, кабинети, за да се привлекат там стоматолози. Засега обаче няма конкретен резултат.

Още по-голям проблем е липсата на специалисти сред стоматолозите. Може би такива има само в областните градове, а възрастта им е над 55-60 години, казва д-р Миланов. Това допълнително ограничава възможностите за лечение на пациентите, и то в случаи, когато се налагат по-сложни намеси каквито са хирургичните интервенции. Допълнителен проблем за стоматолозите са и медицинските стандарти, които не са съобразени с нашата действителност, смята д-р Миланов. В тях понякога са заложени прекалено високи изисквания, според които един абсцес например трябва да се лекува от специалист. Ако зъболекар без специалност назначи терапия, той може да бъде осъден. В същото време, ако не помогне на пациента, пак може да бъде подведен под отговорност, този път, защото е отказал неотложна помощ.
В голяма степен проблемът с липсата на специалисти се дължи на неадекватния начин за специализация. Дори последните промени в наредбата, които здравното министерство предприе, не са пригодни за зъболекарите. Затова министър Петър Москов обеща, че ще се направят допълнителни промени специално за зъболекарите, обясни д-р Миланов. В момента зъболекарският съюз подготвя проект за тях. Идеята е да се даде възможност на младите колеги да специализират, докато работят в своите практики.

ЕС готви задължителен стаж за младите

Младите зъболекари да работят поне една година под надзора на по-старши колега преди да придобият право за самостоятелна практика. Това са изменения на директива, които се подготвят в ЕС. Тези промени се предлагат от Съвета на европейските зъболекари, който е консултативен орган към ЕК. Очаква се до ноември проектът да се внесе в ЕП, каза д-р Борислав Миланов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай