Шефката на НЗОК настоя за спешна среща с Москов

Шефката на НЗОК настоя за спешна среща с Москов | StandartNews.com

София. Директорът на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова настоява за спешна среща с министъра на здравеопазването Петър Москов във връзка с реформата в здравеопазването. Това зави тя след среща с Асоциацията на здравните застрахователи по повод проблемите в здравеопазването.

Министър Москов трябва да каже как ще направи електронно здравеопазване и как ще направи реформата в здравеопазването, каза тя.

„Проблемите в нашето здравеопазване са наболели и грандиозни. От думите на министъра взехме повод, за да се съберем, той иска да въведа надграждащ модел и електронно здравеопазване, което адмирираме. Но за да стане това трябва да въведем ред, за да не се сгромоляса моделът", допълни още тя. По думите ѝ, без регулация от страна на държавата надграждащ модел не може да има.

„Когато говорим за електронно здравеопазване си зададохме въпроса как ще стане, как тези допълнителни застрахователни дружества ще бъдат включен в системата на касата. Трябва да имаме единни кодове за размяна на информация, дейности, които застрахователите са заплатили и се отчитат и към касата. Обсъдена е била и профилактиката", заяви тя.

Д-р Тодорова поясни още, че на срещата е обсъждана и профилактиката в България, тъй като по суми ѝ тя се поема от три инструмента в страната, а ефектът от нея е нулев.

„Система, която е хаотична не може да се реформира", заяви тя. Тя обясни, че има мерки които трябва да се вкарат, но не могат тези да се случат ако нямат една буферна година. Има нужда от разработване на нещата. Бюджет, равен на реално изпълненото за предходната година не е имало. Това е огромен реверанс към здравеопазването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай