Селенът пази от рак

Селенът пази от рак | StandartNews.com

Има го в чесъна и рибата, предозирането го превръща в отрова

Над 90 елемента се съдържат в земната кора, а 80 от тях присъстват и в човешкия организъм. Особено важни за хората обаче са 26. Те се наричат есенциални. Това означава, че имат определена функция в организма ни и при недостига им възникват болестни прояви, които изчезват при добавяне на елемента във физиологично количество. За действието на три от тях - магнезий, цинк и селен, разказва проф. Камен Цачев. Той е ръководител на катедрата по клинична лаборатория и клинична имунология при Медицински университет в София и началник на Централната клинична лаборатория в "Александровска болница".

Над 300 ензима в организма на човек се активират от магнезия. Този биоелемент влияе пряко върху тонуса ни, защото задейства ензими, които участват в обмяната на енергията в клетките. Ако няма достатъчно магнезий, се нарушава обмяната на енергията в клетките, казва проф. Камен Цачев.
На дефицита на този биоелемент се дължи и известната пролетна умора. Магнезият се съдържа предимно в зелените листни зеленчуци като спанака, марулята и плодовете. През зимата ги консумираме по-рядко,

затова през пролетта се чувстваме отпаднали

казва проф. Цачев. Недостигът на този елемент влияе и върху настроението. При дефицита му може да се стигне и до депресия.
Магнезият влияе и на сърцето. Липсата му може да докара прескачания в биенето на сърцето или учестен ритъм - тахикардия. Дефицитът на магнезий води и до мускулни потрепвания, крампи на мускулите на прасеца и дори до силни спазми, казва проф. Цачев. Той е имал случай, когато липсата на магнезий е довела до подобие на паркинсонов тремор при жена с диабет. Липсата на магнезий при бременните пък може да бъде особено опасна и да доведе до преждевременно раждане. Причината е, че причинява контракции на матката. Пренасищането на организма с магнезий обаче също има вредни последствия. При съдържание над 1.5 микромола

може да се стигне до летаргия и смърт

Такова насищане обаче не може да се получи, ако човек взема хранителни добавки, а само ако магнезият се влива венозно, уточнява проф. Цачев.
Цинкът е друг от важните елементи в организма ни. Той активира над 120 ензима и дефицитът му води до сериозни нарушения, включително до кокоша слепота, казва проф. Цачев. Това е така, защото ензимът, който помага в усвояването на витамин А в ретината на окото, е цинкозависим и при липсата му настъпва проблем. Дефицитът на цинк отслабва и имунитета. Затова при вирусни инфекции и грип се препоръчва приемът на цинк, селен и витамин С, казва проф. Цачев. Цинкът влияе и на оформянето на вторичните полови белези, затова е важно в организма на тийнейджърите той да бъде в достатъчно количество.
Основен източник на цинк е месото. Той обаче, както и магнезият, може да се приема и под формата на хранителни добавки.
Селенът е третият есенциален елемент. Интересното при него е, че

първо са установени токсичните му качества

казва проф. Цачев. Копитата на конете на експедицията на Марко Поло в Китай са окапали заради огромното количество селен в почвата. Интоксикацията при хората се проявява с чупливост на ноктите и косите, казва проф. Цачев. Полезните качества на селена обаче са много важни. Той има антиканцерогенно свойство. Селенът пази от рак, защото ензимът, който се бори със свободните радикали в организма, е зависим от него. При липсата на селен ензимът става по-малко активен, няма кой да унищожава свободните радикали, те атакуват клетките в организма, променят тяхната ДНК и отключват рака, обяснява проф. Цачев. Основен източник на микроелемента са чесънът, житните растения, особено покълналото жито, рибата. 100 микрограма на ден пък е дозата, която не трябва да се надвишава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай