Съставят акт на болницата, в която бе бито 4-дневното бебе

Съставят акт на болницата, в която бе бито 4-дневното бебе  | StandartNews.com

Адвокатът на акушерката: Тя е съсипана

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков заяви в ефира на БНТ, че най-вероятно ще бъде съставен акт на болницата, в която бе бито 4-дневното бебе.

По думите му, акушерката Емилия Ковачева, която беше заснета от охранителните камери да удря детето, е имала безупречна трудова биография.

След инцидента здравното министерство е разпоредило проверка, която да установи дали Ковачева е малтретирала бебета и в други болници, в които е работила.

"Тази жена е имала безупречна трудова биография до момента. Помолил съм колеги от предишни болници да разпитат дали е имала подобно агресивно поведение спрямо децата. Известно ни е това, че са нанесени удари по главата на детето. Според колегите от "Токуда", размерът, диаметарът на главата на детето е нараснал с шест сантиметра от отока. Организацията е както във всяко друго отделение, където се раждат дечица, има дежурен акушер-гинеколог, лекар има 24 часа в денонощието. Има и две дежурни акушерки – едната дежури в гинекология, родилно, втората- в неонатологичния сектор", каза Бойко Пенков.

В ефира на Нова телевизия пък адвокатът на Ковачева - Владислав Анев, заяви, че жената е съсипана и отново заяви, че не помни нищо от инцидента: "Дълбоко травмирана е, след като е разбрала какво е станало. Тази жена изживява истинска криза, буквално е съсипана. Непрекъснато плаче, не може да формира изречение, разкъсва се говорът ѝ. Тя няма спомен да го е направила."

"Каза ми, че няма пълен спомен за това как е протекла нейната нощна смяна. Мога да си го обясня с много тежка преумора. Явно системно е работила повече отколкото е възможно", каза той и добави, че клиентката му е знаела, че има камера в отделението.

Стана ясно още, че Ковачева е работила едновременно на трудов и граждански договор.

"Разследването работи само по една версия. Това е форма на манипулация. Има някаква алогичност в цялото нещо. Кадрите показват ударите от 1:30 часа до 3:30 часа през нощта. А хематомът се появява много, много часове по-късно.Ако последният удар е нанесен в 3:30 часа и с него е причинено счупване на черепа, този хематом би следвало да излезе до половин час максимум и той да е видим. Логиката показва, че тази версия не издържа", продължи Анев.

Според него ако Ковачева е счупила главичката на детето в 3:30 часа, при прегледа в 7:00 часа това е щяло да се види.

"Това дете е било под особен надзор. Правени са му изследвания, кръвопреливане, минават часове. Чак до края на следобедните часове не е забелязан този хематом", заяви адвокатът.

Той смята, че следствието трябва да вземе записи от всички камери в болницата, а не само от една.

"Липсва установяване какво е правено с това бебе от момента, в който постъпва на работа Емилия до пренасянето му в "Токуда", заяви още адвокатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай