Само 40% от астматиците се придържат към терапия

Само 40% от астматиците се придържат към терапия | StandartNews.com

Физическото усилие и силните емоции може да провокират бронхоспазъм, казва доц. д-р Ваня Юрукова

Доц. д-р Ваня Юрукова е зам.-директор на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести (СБАЛББ) "Света София" ЕАД в столицата. Тя е специалист по вътрешни болести и пневмология и фтизиатрия. Председател e на Югозападния клон на Българското дружество по белодробни болести (БДББ), член на управителния съвет на БДББ и републикански консултант по пневмология и фтизиатрия. По повод Световния ден за борба с астмата, който отбелязваме на 3 май, БДББ организира ден на отворени врати. За причините за появата на астма, рисковите фактори и съвременните методи на лечение и контрол "Стандарт" попита доц. д-р Ваня Юрукова.


- Доц. Юрукова, какво представлява бронхиалната астма?

- Бронхиалната астма e хетерогенно заболяване, което се характеризира с хронично възпаление на дихателните пътища. Определя се като история за респираторни симптоми като свирене в гърдите, недостиг на въздух, гръдни болки, тежест в гърдите и кашлица, които варират както във времето, така и по своята интензивност, заедно с вариабилно ограничение на въздушния дебит, което е обратимо. Дължи се на генетични фактори - вродена генетична предизпозиция за бронхиална хиперреактивност и атопия, и на фактори на околната среда - замърсяване на въздуха с фини прахови частици, тютюнев дим, вирусни инфекции, атипични патогени - хламидия и микоплазма, алергенна експозиция, някои медикаменти.
Най-често пристъпите на задух се провокират

от алергени, студен въздух, влага

плесени, физическо натоварване, но и силна емоция, дори смях. Обикновено заболяването се проявява при пациенти, които имат в родословното си дърво роднини - майка или баща, с алергия. От една страна, има генетично предразположение на индивида, а от друга - провокиращи моменти, които могат да доведат до тази обратима обструкция. От началото на април сме в периода на полените и причината за провокиране е наличието на алергени, но заедно с това поради променливите температури, както и прилагането на климатиците, причина за пристъпи на задух са и инфекциозни патогени като вирусни и атипични инфекции. При пациенти, които имат алергия към полени, може да настъпи силен пристъп на задух дори на фона на поддържаща терапия.

- Има ли професии, които са изложени на по-висок риск?

- В тези случаи говорим за т.нар. професионална астма, при която вариабилното ограничение на въздушния дебит или неспецифична бронхиална хиперреактивност са предизвикани от причини или условия, които могат да се отдадат на особено професионално обкръжение, а не на стимули извън работното място. Развива се, след начален симптомосвободен период - от седмици, месеци, но може и до години. При тези пациенти провокиращите специфични агенти са в концентрации, към които преди са били толерантни и които не провокират подобен отговор при други лица при еднаква експозиция. На такъв риск са изложени работещите в хлебопроизводството, мелнични комбинати, фермери, хранопроизводството, зърнопроизводство, птицеферми, работещите с латекс, работещите с неорганични и органични химикали, с дезинфектанти, производството на пластмаси, антибиотици и др. медикаменти.
В тези случаи е изключително важно използването на лични предпазни средства, а при поява на заболяване се налага извеждането от тази среда. По-голям е делът обаче на бронхиалната астма, която е свързана с хиперчувствителност към битови алергени - домашен прах, пух, перушина, плесени, полени, домашните любимци.

Индустриализацията, запрашеността, високият процент на фини частици

във въздуха могат да доведат до повишена заболеваемост на бронхообструктивите заболявания - на бронхиалната астма и хроничната обструктивна белодробна болест (болестта на пушачите)

- Как се проявява бронхиалната астма?

- Първият симптом може да е само суха, дразнеща, пристъпна кашлица. Впоследствие се оформя недостиг на въздух или пристъп на задух, свирене и тежест в гърдите, оскъдни, жилави храчки. Пациентите го описват като спиране на въздуха или задушаване. В такъв момент те трябва да приложат терапията при нужда, препоръчана от специалист. В някои случаи това е облекчаващият или т.нар. спасителен медикамент, бързодействащ бронходилататор, който разширява бронхите и повлиява симптомите. Този медикамент не лекува причината, но подобрява симптомите. Прилага се по инхалаторен път чрез дозиран аерозол или инхалаторен апарат, ефектът се проявява до няколко минути. Пациентът ще получи временно подобрение на състоянието си. В други случаи специалистът предписва комбиниран инхалатор освен бронходилататор съдържа и кортикостероид с противовъзпалителен и противоалергичен ефект. Обикновено причината за пристъпа е обостряне на тлеещо възпаление под въздействие на външни агенти.
Поради това комбинираният медикамент

повлиява възпалението с всяка инхалация

при нужда и не се стига до обостряне на заболяването или дори да се стигне, обострянето не е тежко. Леките пристъпи пациентите могат сами да преодолеят според индивидуалния план за лечение, определен от специалиста, докато среднотежкият и тежкият трябва да бъдат лекувани от специалист. При тежък пристъп, какъвто е status asthmaticus, който продължава 24 ч., пациентът се хоспитализира в Клиника по анестезиология, реанимация и интензивно лечение (КАРИЛ) с готовност за интубация и механична вентилация. Ето защо изключително важно е правилното водене на лечението от специалист.

- Защо е важно да се търси помощ навреме и прави ли го българинът?

- Българските пациенти, които са преживели тежки пристъпи, изпитват страх и търсят специализирана лекарска помощ. Особено тези, които веднъж са били на механична вентилация, са най-рисковите. Има обаче и такива, които се самолекуват и идват при нас, след като са предозирали облекчаващите медикаменти. Но това е тенденция, която се наблюдава и в другите страни. Отчита се прекомерно изписване на облекчаващите медикаменти, докато поддържащата терапия все още ограничено се предписва и прилага недостатъчно. Има страх от нея.

Предозирането затруднява правилното лечение

и може да се стигне до фатален изход. От прекомерното прилагане на бързодействащите бета агонисти настъпва намаляване на чувствителността на рецепторите и по-късно дори липса на отговор, както и тежки странични явления, свързани със сърдечно-съдовата система. Данните показват, че пациентите недостатъчно се придържат към поддържащата терапия. До 40% от пациентите с бронхиална астма правилно използват инхалаторната терапия и спазват назначения им от лекар режим на лечение. Този нисък процент на придържане към лечение води до лош контрол над заболяването, което повишава риска от следващи посещения по спешност и хоспитализации поради обостряне на заболяването. Разходите за лечението са огромни. Много е важно определянето на индивидуален план на лечение, стриктното спазване и проследяване на лечението, а при нужда своевременно търсене на квалифицирана медицинска помощ. Изострянето на заболяването често представлява неуспех при лечението на хронична астма и дава възможност за преразглеждане на лечението на астмата на пациента. При проследяване на пациента трябва да се провери: разбирането на пациента за причината за влошаването, рисковите фактори, които подлежат на промяна като тютюнопушенето, правилния прием на лекарствата и разбиране на тяхното предназначение, уменията на техника на инхалиране и спазването на писмен план за действие по отношение на астмата.

- Каква е причината повечето пациенти да не се придържат към терапията си?

- Заради небрежност към собственото здраве, недостатъчна информираност относно заболяването, пропускане, забравяне за спазване на режима, неудовлетвореност от инхалатора - причините са много. Пациентите трябва да разберат обосновката на лекарството, последиците от невземане на лекарството както е предписано, последиците от лошата техника на инхалиране и дългосрочните ползи от приема на лекарството. Техниката на инхалиране трябва да се повтаря редовно при последващи посещения, тъй като

пациентите са склонни да забравят

подходящата техника на инхалиране и понякога започват да правят нови грешки с времето. Поради прекомерната ангажираност и липса на достатъчно време не се разговаря с пациента за последиците от непридържането към лечение, за страничните ефекти от предозирането с облекчаващи медикаменти и т.н.
СБАЛББ "Света София" ЕАД в Световния ден на бронхиалната астма отвори врати и даде възможност на желаещите пациенти да направят консултативен преглед с функционално изследване на дишането, попълване на въпросника за контрол на заболяване и проверка на инхалаторната техника. Дали лошото време, небрежността на пациенти или празничните дни бяха причината, но не се получи очакваният от нас ефект - очаквахме да се отзоват много повече пациенти.

- Каква е заболеваемостта от бронхиална астма у нас?

- В световен мащаб пациентите с бронхиална астма са 300 млн. Прогнозите са до 2025 г. техният брой да надскочи 400 млн. души, тоест да има нарастване на заболеваемостта от бронхиална астма. В детска възраст е най-честото заболяване и заболеваемостта е 15%, при възрастните - между 5 и 9%. А разходите за тези пациенти надскачат тези за пациентите с туберкулоза и ХИВ, взети заедно. Обществото плаща висока такса за пациентите с бронхиална астма заради хоспитализациите им по спешност, непостигнатият контрол и недостатъчно придържане към лечение.

- Кои са факторите, които повлияват заболеваемостта от бронхиална астма?

- Освен генетичното предразположение, честите вирусни инфекции, хламидийните инфекции, замърсената околна среда, тютюнопушенето, повишената индустриализация.

- Какво включва съвременното лечение?

- То включва инхалаторно лечение, което е поддържащо, контролиращо и е патогенетично, прилага се по инхалаторен път с ниска системна наличност, бързина и продължителност на действие. Това е изключително безопасно лечение. Прави се с инхалаторни устройства, които пациентите могат да използват във всеки един момент. Тази поддържаща терапия се определя от специалист и има стъпаловиден подход, като се започва с най-малката доза. Целта ни е да определим най-малката лечебна доза за съответния пациент. С тази поддържаща терапия пациентът

ежедневно ще получава желания ефект

Ако дозата не е достатъчна, тя се увеличава или се преминава към следващо стъпало - комбинация от кортикостероид и бронходилататор. Това е съвременното лечение по цял свят, към което се придържаме и ние. С това, с което лекуват в САЩ и Европа, с това лекуваме и ние в България. Българските пациенти имат възможност да се лекуват на световно ниво. При тежка алергична астма се прилага и т.нар. биологично лечение - моноклонално антитяло срещу IgE.

- Какво може да направим превантивно?

- Точната диагноза е от изключително значение и, разбира се, да се определи конкретният фенотип, да се установи дали има алергична чувствителност и към какво е тя. Най-често алергените са домашният прах и пух, може да е и домашният любимец. Най-добре е, ако може да се премахне алергенът и да се прекъсне контактът. Ако пациентът е алергичен към домашен прах обаче, това условие може трудно да бъде изпълнено. В тези случаи трябва да се обърне внимание на правилното почистване,

да се отстранят мокетите и килимите

да се прилага противоалергично спално бельо, да не се използват пухени възглавници и завивки. Дезинфектантите и цветята в спалня може също да провокират бронхоспазъм. Ако проблемът идва от професионалната среда, трябва да се помисли дали пациентът не може да бъде изведен от нея - смяна в цикъла на производството, с което е ангажиран, или да бъде трудоустроен. В по-глобален аспект превенцията е свързана с ранното откриване на заболяването, с опазването на околната среда, намаляването на запрашеността на въздуха с фини частици, ограничаване на тютюневия дим и на био горива за отопление, почистването и измиването на улиците. Ранна и точна диагноза и терапия. Важна е и ролята на климато- и теренолечението.

- Какъв трябва да е подходът на родителите с болни от астма деца?

- Най-малките са изключително уязвими на вирусни инфекции, които може да доведат до бронхиолит и да отключат бронхиална астма. В това отношение е важно предпазването от инфекции, поради което в детските заведения би трябвало стриктно да се спазва правилото родителите да изпращат децата си само когато са здрави. Изключително е важно семейната средата, в която живеят децата, да е без тютюнев дим.
Възрастните с бронхиална астма трябва да преодолеят вредния навик тютюнопушене.
В заключение ранната диагноза и лечение може да се осъществи само от специалист. А с оглед хетерогенността на заболяването и персонализиране на терапията изключително важно е определяне на фенотипа астма, което е възможно само в специализиран център, разполагащ с необходимото оборудване и с квалифициран специализиран екип.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай