Румяна Тодорова: 225 милиона лева не са достатъчни

Румяна Тодорова: 225 милиона лева не са достатъчни | StandartNews.com

София. "Благодаря и за тези пари, въпреки че не са парите, които ние поискахме. На харизан кон зъбите не се гледат. Това дава глътка спокойствие за договорните партньори, за пациентите. В никакъв случай 225 милиона лева не са достатъчни", заяви управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова в парламента след приемането на Законопроект за изменение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г. на първо четене, предаде Фокус.

„В 2014 г. се влезе с около 100 милиона лева дефицит. За мен, разпределението е странно, въпреки че половината от предната и половината от тази година се говореше как болниците точат пари и изведнъж цялата актуализирана сума се даде на болниците, което за мен е парадокс", коментира Тодорова.

„Тази сума трябваше да се разпредели реципрочно в четирите параграфа. Има възможност за вътрешни преразпределения, но това означава Надзорният съвет да вземе това решение", каза още тя.

„За мен е глупаво 25 милиона лева онкология – какво значи онкологични препарати? Онкологични препарати има и в болничната, и в извънболничната помощ. В извънболничната не са никак евтини, там е цялата таргетна терапия. Как да ги разпределим тези 25 милиона лева? Още по-интересно е как ще платим на аптеките точно за онкология, а пък за другите неща... Трябва да с направи вътрешно преразпределение. Тези пари няма да стигнат, това показват нашите цифри. Каквито и мерки да се взимат, те не могат да дадат резултат до края на годината", каза д-р Румяна Тодорова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай