Раздвижват хора с инсулт със стволови клетки

Раздвижват хора с инсулт със стволови клетки | StandartNews.com

Инжекции със стволови клетки могат отново да изправят на крака хора в инвалидни колички, прекарали инсулт. Надежда за пълноценен живот дават първите резултати на малко клинично проучване, започнато през миналата година от иновативната компания SanBio.

В края средата на годината тя получи 20 млн. долара грант от Калифорнийския институт за регенеративна медицина за проучване във Фаза ІІ за лечение на остри инсулти.

Стволовите клетки се инжектират през сонда в областите от мозъка, поразени от инсулта, а резултатите са поразителни, разказват изследователите пред научното издание New Scientist. „Един от пациентите ни, 71-годишен възрастен мъж, можеше да движи само левия си палец в началото на проучването.

Сега може да ходи и да вдига ръката си над рамото", споделя неврохирургът от Стандфордския университет Гари Стейнбърг. Всеки от участниците в проучването получава по 2.5, 5 или 10 млн. стволови клетки, взети от костния мозък на двама здрави доброволци. Пациентите без изключение демонстрират значително подобрение не само в движенията на крайниците, но и в говорните си умения. С помощта на генното инженерство изследователите добавят към стволовите клетки специален ген, който активира развитието на мозъка при новородените.

Тестове при плъхове показват, че след около месец генно-модифицираните клетки изчезват, но междувременно са отделили няколко фактора на растежа, които създават връзки между мозъчните клетки и стимулират растежа на нови кръвоносни съдове, които да подхранват нарастващата мозъчна тъкан. „Смятаме, че клетките променят мозъка на възрастните така, че да прилича повече на бебешкия, който се възстановява много по-ефективно", твърди Стейнбърг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай