08:55 ч.

28.09.17

2 мин.

0

0

0

Раздвижват хора с инсулт със стволови клетки

от clinica.bg |

Раздвижват хора с инсулт със стволови клетки

Инжекции със стволови клетки могат отново да изправят на крака хора в инвалидни колички, прекарали инсулт. Надежда за пълноценен живот дават първите резултати на малко клинично проучване, започнато през миналата година от иновативната компания SanBio.


В края средата на годината тя получи 20 млн. долара грант от Калифорнийския институт за регенеративна медицина за проучване във Фаза ІІ за лечение на остри инсулти.


Стволовите клетки се инжектират през сонда в областите от мозъка, поразени от инсулта, а резултатите са поразителни, разказват изследователите пред научното издание New Scientist. „Един от пациентите ни, 71-годишен възрастен мъж, можеше да движи само левия си палец в началото на проучването.


Сега може да ходи и да вдига ръката си над рамото", споделя неврохирургът от Стандфордския университет Гари Стейнбърг. Всеки от участниците в проучването получава по 2.5, 5 или 10 млн. стволови клетки, взети от костния мозък на двама здрави доброволци. Пациентите без изключение демонстрират значително подобрение не само в движенията на крайниците, но и в говорните си умения. С помощта на генното инженерство изследователите добавят към стволовите клетки специален ген, който активира развитието на мозъка при новородените.


Тестове при плъхове показват, че след около месец генно-модифицираните клетки изчезват, но междувременно са отделили няколко фактора на растежа, които създават връзки между мозъчните клетки и стимулират растежа на нови кръвоносни съдове, които да подхранват нарастващата мозъчна тъкан. „Смятаме, че клетките променят мозъка на възрастните така, че да прилича повече на бебешкия, който се възстановява много по-ефективно", твърди Стейнбърг.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент