Разделят на две дебелите учебници

Разделят на две дебелите учебници | StandartNews.com

Дебелите учебници може да бъдат разделени на две части. Това е една от мерките за олекотяване на ученическите раници. Разглеждаме тази възможност, каза просветният министър Красимир Вълчев, отговаряйки на парламентарен въпрос за процедурата по условията и реда за оценяване и одобряване на познавателните книжки, учебниците и учебните комплекти.

Министърът каза, че издателите имат възможност да използват пълноцветен, двуцветен или едноцветен печат върху обемна хартия при съответните технически характеристики, гарантиращи качеството.

Процедурата за учебниците е обективна, а самите учебници се селектират чрез избора им от страна на учителите, каза министър Вълчев. "Факт е, че едни издателства имат много по-голям обхват на учениците и на паралелките, отколкото други", призна Вълчев. Той обаче не е убеден, че селекицята ще е по-обективна, ако учебниците се оценяват от служители в МОН.

"След разговор с издателствата, изпратих писмо до всички директори на училища по никакъв начин да не приемат спонсорства от издателства - каквито и да е подаръци или участия в семинари. Констатирахме, че това по някакъв начин изкривява процедурата на училищно ниво и пречи на обективността", коментира образователният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай