Проф. Пилософ станал лекар заради майка си

Проф. Пилософ станал лекар заради майка си  | StandartNews.com

Любимото му занимание е да наблюдава хората, да общува с тях и да открива различното във всеки един. Дойенът на българската педиатрия проф. Владимир Пилософ, който на 30 март навърши 71 години, обича пациентите си. И дава всичко от себе си като професионалист, за да подобри състоянието им. Само човек с голямо сърце може да лекува успешно в продължение на години наред сърдечните проблеми на децата. Негови колеги казват, че се справя с всяко предизвикателство и отговорност. Затова сега от него се очаква да вземе всички мерки за ефективно и спокойно продължаване на изключително важната дейност като директор на Центъра "Фонд за лечение на деца".

Още в училище професор Пилософ решава, че ще стане лекар. В девети клас му дали задача да напише съчинение на тема: "Какъв искам да стана". Бъдещият медик написал малко по-отвлечен текст за съдбата на една млада жена, която искала да следва литература, но изведнъж се насочила към медицината. Професорът визирал майка си, професорът по ревматология Тамара Пилософ. Когато отивала да се запише в Сорбоната, тя видяла как автомобил блъска човек на улицата и никой наоколо не е в състояние да му помогне. Така преосмисля желанието си. Професор Пилософ неведнъж е споделял пред медиите, че негов учител в областта на детската кардиология е проф. Дария Величкова, която той наследява като шеф на отделението след нейното пенсиониране.

Вече 36 години професор Пилософ работи в Националната кардиологична болница. Бил е два мандата неин изпълнителен директор. А започва като стажант асистент, минава през всички степени и понастоящем е професор по педиатрия. Основава отделението за следоперативно и интензивно лечение за деца със сърдечно-съдови заболявания, първото и единственото в нашата страна. Въвежда за първи път у нас лечението с простагландини Е за новородени с критични вродени сърдечни малформации. Професорът има признати три специалности - педиатрия, детска кардиология и социална медицина и здравен мениджмънт. Бил е председател на Дружеството на кардиолозите в България, а сега оглавява Българската педиатрична асоциация. "Ако сега трябваше да избирам дали да стана медик или нещо друго, сигурно щях да избера друг път. Пътя на лекаря вече съм го извървял и няма да ми е интересно, затова сигурно бих избрал да стана юрист". Това споделя пред "Стандарт" в далечната 2003 г. тогавашният шеф на Трета градска болница д-р Владимир Пилософ. Поводът - обявен е за лекар на годината от в. "Форум медикус". Професорът има много награди. Сред най-ценните е и почетният знак на организацията на евреите в България "Шалом". Проф. Пилософ бе награден по повод 70-годишнината му и за цялостен принос за развитие на еврейската общност в България и по света, борбата срещу проявите на антисемитизъм, ксенофобия и омразата, и популяризиране на историята на спасението на българските евреи по време на Холокоста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай