Проф. Начев: Всички компоненти на спешната помощ куцат

Проф. Начев: Всички компоненти на спешната помощ куцат  | StandartNews.com

Изпълнителният директор на болница "Св. Екатерина" и председател на "Българско дружество по кардиохирургия" проф. Генчо Начев заяви в ефира на БНТ, че "всички компоненти на спешната помощ куцат. При тези тежки условия, при които се работи в момента, тези колеги, които работят са герои. Основната мотивация е ентусиазъм."

"Все пак обаче нещо започна да се прави. До 6 месеца ще се разбере дали сливането спешните центрове София-град и София-област е ефективно. Ще се дадат повече възможности като брой линейки и екипи да отиват на адреси. Не виждам нищо лошо в това. Знаем, че имаме такъв болен, който в рамките на "златния час" трябва да се закара в най-близката болница и по съмнителни причини се кара в по-далечна болница", каза той. Според него, това повишава риска за живота му. "Има такива случаи и затова бяха поставени GPS системи, за да се следи къде се откарват пациентите. За да се промени Спешната помощ, трябва да се предприемат тези мерки", каза още проф. Начев, цитиран от "Фокус".

Той коментира и прехвърлянето 4,5 млн. лева от болничната в доболничната помощ, като уточни, че ако тези пари създават условия за влошаване на доболничната помощ, тогава може да приеме аргументите на Българския лекарски съюз, които се обявиха против решението на НЗОК.

"Всеки лев, който има възможност да се влее в доболничната помощ е добре дошъл. Няма никаква опасност пациент да бъде оставен без медицинско обслужване, заради финансиране от НЗОК", допълни проф. Начев и посочи, че високите цени на лекарства в България не са резултат от ДДС-то.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай