Проф. Балтов: Протестите в „Пирогов” приключиха, бонусите ще бъдат платени преди Коледа

Проф. Балтов: Протестите в „Пирогов” приключиха, бонусите ще бъдат платени преди Коледа | StandartNews.com

Протестите в „Пирогов" приключиха вчера. Основната причина за намаляване на напрежението беше, че бонусите на хората ще бъдат изплатени преди Коледа. Това каза в предаването „Тази сутрин" на бТВ директорът на „Пирогов" проф. Асен Балтов.

Според него протестите са неистински и са се възползвали от отсъствието му. По думите му всички са знаели за планирания му отпуск, по време на който той е бил в южноафриканска република, на световен конгрес по травматология и ортопедия.

На въпроса би ли подал оставка заради протестите в „Пирогов", проф. Балтова каза, че, ако протестите са истински и са аргументирани, би подал оставка, но в този случай няма никакви аргументи.

"Твърдя, че протестите са неистински, защото (...) в продължение на 9 месеца ние се мъчим да направим нещо добро и да подобрим показателите на нашата болница. Не мога да се съглася, че когато някой иска да направи една положителна реформа и да подобри състоянието на болницата, това е лошо за болницата".

Блокирани сметки на лечебното заведение няма, беше категоричен още директорът на болницата.

Лекарите бяха на улицата в продължение на шест дни. Според Балтов зад протестите стоят хора, които вече не работят в "Пирогов". Протестиращите настояваха за оставката на Балтов, който според тях е некомпетентен да бъде начело на лечебното заведение. Недоволството започна още миналата седмица, когато бяха дадени примери за скандални според протестиращите назначения.

Направили са срещата, говорили са 10 минути, в които той не е разбрал техните аргументи защо трябва да има протест, допълни той.

Нещото, което направил е, че е написал съобщение до всички клиники, че това допълнително материално стимулиране, което вече е осчетоводено, ще бъде дадено до 22 декември. И това е било разковничето на целия протест, заяви той.

Проф. Балтов отрече обвиненията, че не достигат чаршафи и лекарства в болницата.

В коментар на обвиненията, че се освобождават хора, които вършат работа като медицински служители, а се назначава администрация, той каза, че до момента са пенсионирани и освободени вече пенсионирани хора, навършили отдавна в пенсионна възраст. Съкратени са 300 т.нар. кухи щатни бройки, които стоят и попълват бройка.

От медицинския персонал има освободени и уволнени 15 човека, защото са пенсионери, около петима специалисти са напуснали сами.

В администрацията е открил 4 нови отдела, като три от тях са напълно задължителни, допълни професорът. Единият от отделите е Вътрешният отдел, където е назначил двама души.

Вторият е отдел е „Сигурност" – който също не действаше до момента.

Цялата администрация е не повече от 120 души, а всичката брой на персонала на „Пирогов" е 2150 човека, а това е по-малко от10%, поясни той.

В „Пирогов" текат реформи, този раздут щат, който е бил преди години, не може да отговори на съвременното изискване, което има около нас, каза още той.

Решението за забавянето на бонусите не го е взел без да каже на никой, заяви директорът на "Пирогов".

"Бяха уведомени всички шефове на клиники на специален главен рапорт. Взе се решение на ръководството, че ние трябва да направим един преход, за да може да имаме проследяемост какво се случва всеки месец, защото до този момент в края на всеки месец ние даваме заплати, които реално не можем да преценим колко са точно и не знаем до края на 15-то число аз не знам какво трябва да платя на края на месеца. Това е непланирано и е трудно за обезпечаване", допълни професорът.

Предстои едно сериозно преструктуриране на клиниките – имаме прекалено много хора, които не са разпределени правилно, допълни директорът на болницата. Той уточни, че това не означава допълнително съкращаване на персонал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай