Продажба на болници е риск за кабинета

Продажба на болници е риск за кабинета | StandartNews.com

Безспорно ключово място в предлаганите промени на Закона за лечебните заведения заема предложението за откриване на зелена улица на процеса на приватизация на държавни и общински болници. Предложение, което възбуди силен обществен интереса и срещна противоречиви коментари в медиите и парламента. Самата идея за болнична приватизация бе приета достатъчно сдържано в обсъжданията на парламентарната здравна комисия. а

Този скептицизъм в оценката на предлаганите промени се основава на липса на ясни правила за провеждане и убедителен анализ за крайните резултати от предлаганата приватизация. Азбучната истина, че мотивите за печалба трябва да са подчинени на социалните цели, е особено важна именно в здравната система.

Закъснялата терапия невинаги е нужна и ефективна. Ако болничната приватизация бе стартирала преди 15 години и регулацията не бе слаба, сега нямаше да има близо 400 болници, от които достатъчно много силни частни болници, натоварен пазар, липса на кадри и свръхпредлагане на медицински услуги.

Простата логика показва, че приватизационна вълна в болничния сектор в момента може да увеличи натиска върху НЗОК с всички последствия от това. Остават открити и множество допълнителни въпроси като например, въпроса какъв ще бъде моделът на приватизация (продажба на дялове, цялостна продажба, ваучерна или някакъв друг модел). Очаква се, че при провеждането на приватизацията ще има най-високи етични стандарти и ще се избегне конфликтът на интереси, но дали ще бъде така? Споменът от предишни приватизационни процедури у нас е съвсем пресен! Дали новите собственици няма в даден момент да изоставят социалните задължения, към тези които не могат да доплатят определени услуги?

Съществува силен контрааргумент и той се изразява в опасенията, че правителството ще загуби влияние върху новите структури при провеждане на здравната си политика. От друга страна, частните собственици ще работят за печалба и ще изпълняват нуждите на тези, които могат да си платят, не на мнозинството, което може да доведе до социално отхвърляне на този модел. Решението на кабинета да изтегли законопроекта за приватизация показа, че тези въпроси не могат да бъдат лесно заобиколени, и че успешна може да бъде само реформа, която е основана на задълбочен, честен и отговорен дебат в парламента и пред цялото общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай