Приватизират болници

Приватизират болници  | StandartNews.com

С реформите в здравеопазването се връща възможността за приватизиране на отделни болници. Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов пред Дарик радио.

Той бе категоричен, че пациентите ще могат да доплащат за своето лечение вече само и единствено чрез осигурителен фонд, като няма да могат да дават пари директно на болницата. Здравната каса ще сключва договор само с болници, които могат да предложат комплексно лечение на пациентите, каза още министърът на здравеопазването. "Националната каса ще сключва договори само с такива лечебни заведения, които ще гарантират цялостния алгоритъм на лечение - като кадрови състав, като специалисти, апаратура, логистика", отбеляза Москов.

В края на годината ще обявим общо договаряне на скъпоструващи лекарства заедно с Румъния, допълни още здравният министър. Обединявайки се, двете държави ще договарят по-големи количества медикаменти, което се очаква да понижи цената им, поясни Москов. По думите му идеята е пазарът да се разшири и след време към двете страни да се присъединят и други европейски държави. Той добави, че останалите лекарства вече ще се договарят от здравното министерство, което по думите му ще търси възможно по-ниската цена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай